söndag 28 februari 2010

Drömmer mig bort....

Vilken underbar dag.

På väg in till Sundsvall nu med Ymer som hjälp. Det går sakta genom isen, minus 5 grader, dimma och snö. Kollar sistaminuten resor på nätet. Drömmer mig bort till varmare breddgrader.

Hittade en gammal bild från i somras. Utsidan blir målad. Underbart väder. Men snart blir det kanske medelhavet. Fan vad jag längtar.





Dagens citat:På latin idag. Sug på den ett tag.
"Quantum materiae materietur marmota monax si marmota monax materiam possit materiari?"

lördag 27 februari 2010

Fast igen.

Vilken underbar dag.

Vi sitter fast i isen igen.

Orkar inte mer.

Dagens citat: "Helena - båten som Gud glömde, Djävulen inte ville ha och som cirkusen köpte."

fredag 26 februari 2010

Äntligen är oordningen återställd.

Vilken underbar dag.

Nu är ordningen återställd. Eller snarare oordningen. Det står gamla kaffekoppar överallt på bryggan. Jag vet vems de är. Alla vet vems det är. Men han nekar. "Det är inte min", "Jag har inte druckit något kaffe" osv...

Så för att posta ett varningens ord väljer jag att lägga upp en bild på dayorders tavlan Kaffekoppar är inte en outtömlig resurs. Även de tar slut en dag och då står han där utan.



För övrigt så är vi uppe bland isen igen. Underbart. Förbannade skakande.

Dagens citat: "Det är mycket lättare att vara kritisk än att vara rättvis."

torsdag 25 februari 2010

En levande mardröm.

Vilken underbar dag.

Det finns en skröna inom sjöfarten. En sägen. En mardröm skulle vissa säga. En legend skulle andra säga. Det finns en film. "Helena, the movie"...

Det har länge cirkulerat ett rykte ombord. Ett rykte om att det skapas ännu en film. "Helena the Movie II". Många, däribland jag har tvivlat på det. Men nu vet jag att det är sant. Och det är fruktansvärda scener som utspelar sig i den. Så pass att det endast kommer att göras en kopia. Den får aldrig någonsin, på några som helst villkor visas för utomstående. Det tål att sägas tusen gånger.

S/S Martha kan slänga sig i väggen. Det här monstret är en en sjöfartens version av Gudfadern, Star wars, Bravehart och dirty dancing i en enda film. Under den exklusiva förhandsvisningen beskrevs den som pinsam, obekväm, otäck och banbrytande. I sann Tarantino stil så dyker regissören själv upp i bakgrunden Dock otroligt fördelaktigt framställd.

Dagens citat: "Det är mänskligt att fela. Att skyla över likaså."

onsdag 24 februari 2010

Nya båtar och nya hav...

Vilken underbar dag!

Är förkyld, har feber och ont i huvudet. Men sånt spelar ingen roll. Det är ändå 12 timmars arbete som gäller idag. Vi ligger i Lübeck nu och lastar. Vi har bunkrat olja, vatten och proviant här idag också. Så nu klarar vi en sväng till uppe i isen. Har jag tur så får jag byta båt snart. Är lagom trött på det här dårhuset och på att frysa hela tiden. Men vi får väl se hur det blir. Jag hoppas det iaf. Det blir annorlunda, på både gott och ont.

Bilden är tagen förrförra sommaren. En av matroserna badar i poolen. Fan vad jag längtar tillbaka dit. Men snart kan det vara dags för sånt igen. Det är lite varmare i Tunis än här just nu.



Dagens citat: På tal om ingenting alls så utbrister min kamrat F.
-"Ditt djävulska rövmongo!"

tisdag 23 februari 2010

Vilken underbar vinter del 2!

Vilken underbar dag!

Det snöar igen. Jag är så trött på vintern nu. Jag orkar inte mer. Det tar fan aldrig slut. Peter! Ska vi byta? Snön lägger sig som ett vitt täcke över hela båten. Sikten är begränsad i snöstormen och den ena radarn är fortfarande kass. Vi har nyss passerat Ölands norra udde. Senare idag ska vi ha brandövning också.

Lyssnar på Puccini´s La Boheme och dricker kaffe. Idag gnäller min matros om snöskottning. Jag är så jävla glad att jag slipper gå ut och skotta. Mina tre år på högskolan är nog min bästa investering någonsin.





Dagens citat: En gammal klassiker. Yttrat här ombord angående kvinnors åsikter om olika yrken.
"Jag förstår inte hur kvinnor kan se brandmän och ytbärgare som sex ikoner och hunkar medan de samtidigt tycker att vi sjömän, som minsann har en lång och ärorik historia av att sätta på allt som rör sig, bara är äckliga..."

måndag 22 februari 2010

Äntligen fria!

Vilken underbar dag!

Ymer hjälpte oss loss imorse och nu är vi på väg igen. Det tog ett par timmar och en bogservajer gick av medan vi försökte men till slut kom vi iväg. Efter två och ett halvt dygn i isen så är vi aningen försenade. Hur vi ska komma ikapp schemat igen vet jag inte. Det ska bli intressant att se.

Det är mycket gnäll nu. Min glade matros från Jöttebörj är lika munter som vanligt. På sin fiskiga dialekt gnäller han om trasiga vinterkläder, kejsarpingviners storlek och att kaffet inte är klart. Det är dagens I-landsproblem. Men han är ju glad iaf. Anledningen till att inte våra vinterkläder har kommit är att rederiet inte bestämt vilken logga det ska vara på dem. Det låter som en underbar anledning till att fortsätta frysa. Det vore ju fruktansvärt att gå runt i en varm jacka som det är "fel" logga på. Hemska tanke!



Eftersom min lilla mor läser min blogg nu också så vill jag hälsa till henne med. Du ska inte oroa dig så mycket lilla mamma.

Dagens citat: Med tanke på skälet till att vi inte fått våra vinterkläder så blir dagens citat ett enkelt: "En dålig ursäkt är bättre än ingen."

söndag 21 februari 2010

Is, is, is och inget vatten.

Vilken underbar dag!

Vi sitter fast i isen. Igen. Isbrytaren Atle försökte hjälpa oss igår. Det gick inte. Isbrytaren Ymer försökte hjälpa oss igår. Det gick en liten bit men nu är vi fast igen. Snöstormen gör så att man knappt ser förmasten. Vindbyar på upp till 22 m/s. Hela isen flyttar sig och vi driver sakta upp mot land. Isen kryper sakta upp efter fartygssidan. Vilken underbar jävla dag.

Som lök på laxen och grädde på moset så börjar vårt vatten ta slut. Vi är omgivna av vatten och is men ändå har våran maskinist lyckats att göra slut på det vi har.

Detta är dock ingen bild på Helena utan på ett okänt valfångstfartyg som fastnat i isen. Men känslan är ju den samma som här ombord nu.



Dagens citat: Under gårdagens isbrytaraktion så gjorde Atle en serie vida svängar runt vårt fartyg vilket ledde till... Ingenting. I det läget så yttras de numera berömda orden ombord. "Den där jävla ballerinan borde vara i OS och snurra istället”

lördag 20 februari 2010

Vilken underbar vinter!

Vilken underbar dag!

Vilken underbar dag, vilken underbar vecka och vilken underbar jävla vinter. Vi sitter fast i isen utanför Sundsvall. Igen. Vi väntar på att isbrytaren Atle ska komma och hjälpa oss. Igen. Ibland har man dagar när allting går åt helvete. Men inte här ombord. Här har vi veckor eller årstider när det gör det...

Vi skulle varit i Lubeck på söndag eftermiddag i vanliga fall. Nu är vi försenade på grund av isen. Sen får vi mail om att de har ändrat vårt schema på grund av isen. Vi ska vara framme 6 timmar tidigare och gå redan på söndag kväll. Det blir inte så. Så hela nästa vecka kommer att bli stressig. Underbart. helt enkelt underbart. Ännu en underbar vecka...

Det är för kallt ut idag för att ta bilder med mobilen. Ni får hålla till godo med ett par stycken från poppen. Tagna i början av Januari. Snö och is. Allting fryser.





Dagens citat: Ett gammalt fint dansk talesätt.
"Pengar till brännvin ligger alltid överst."

torsdag 18 februari 2010

Jag hatar att gå upp tidigt...

Vilken underbar dag!

Eller kanske inte för en gångs skull. Började jobba vid 06 idag. En omänsklig tid att gå upp på. Även om man blir väckt på ett snällt sätt. Tur att det inte blir såhär speciellt länge. Jag gillar min vanliga vakt. 12-4 vakten är så skön. Man är vaken halva natten och kan sova fram till lunch. Underbart.

Jag hatar vintern också har jag kommit fram till. Inte avskyr eller tycker den är småjobbig. Verkligen hatar. Ett sånt där bottenlöst svart hat mot all kyla. Det är bara att titta ut för att förstå. Snön lägger sig på väderdäck. Isen lägger sig över ankarspel och trossar. Rullklys och kungar fryser fast. Isen täcker allt. Kryper fram som ett jävla täcke.



Dagens citat: Sagt i lastkontrollrummet i morse.

Jag: "Kaffet är klart men mjölken har frusit till is."
J. "...Och alla kvinnor har syfilis och spriten är slut."

onsdag 17 februari 2010

Övertid...

Vilken underbar dag!

Eller rättare sagt, vilken underbar vecka! Den andre styrmannen har sjukavmönstrat så vi som är kvar får dela på hans pass. Det har redan blivit 12 timmars jobb idag och vi är inte ens framme i Husum än... Härligt. Det innebär mer än 4 timmars övertid idag. Förmodligen lika mycket imorgon och lite till på fredag. Det kommer att bli en lång vecka.

I Holmsund var det kallt, is och snö men lite last. Det gick rätt smärtfritt idag.
Tog en bild på väg in i Holmsund. Det är 15 minusgrader, isen är 20 centimeter tjock. Balder Viking ligger förtöjd till höger.

/>

Det ryktas om att de finska isbrytarna ska strejka nästa vecka. Jävligt lägligt. Vi får väl se hur det blir. Vintern håller nog i sig ett tag till.

Dagens citat: Ett gammalt vist citat från Skottland om jag inte minns fel.
"Gift dig inte för pengar. Det är billigare att låna dem."

tisdag 16 februari 2010

Mys, tjat och jobb

Vilken underbar dag!

Sitter i mysbyxor och munktröja på bryggan, en stor kopp kaffe i handen och AC/DC - Highway to hell dånar på stereon. Förbannade fiskare och Gotlandsfärjor. Mitt motto är: "We break for nothing" som det stod målat i aktern på min gamla båt.

Får ta och göra klart en massa pappersarbete senare. Rapporter hit och rapporter dit. Allt ska sparas på datorn men bara måste tydligen finnas i pappersform också. I eftermiddag blir det gymmet och sedan slänga sig i kojen med en bra bok. Fan vad jag saknar att hinna med att läsa. Efter diverse tjat om att jag ska lägga upp fler bilder så ger jag efter och gör det. En lite äldre bild men ändå. Här är en bild på "Pinnball" och "Oddball" som kör båt.






Dagens citat: Det var bättre förr. Då var det "Iron men and wodden ships." Nu är det mest järnbåtar och träskallar.

söndag 14 februari 2010

Vilken underbar resa

Vilken underbar dag och vilken underbar resa!

Idag är det alla hjärtans dag. En underbar dag. Den bästa på länge. Vaknade upp med ett leende. Sen blev dagen bara bättre... En underbar 9 timmars resa till min älskade Helena. Med försenade tåg, stress, is och snö. Men en underbar resa trots allt och det är inte tack vare SJ.

Men nu är jag äntligen hemma igen. Detta är nog mitt första hem. Men jag har en inneboende här med. Eller han bor här när jag inte är hemma. Det är en äldre herre. En väldigt speciell herre. En falsk dendrofil skulle man kunna säga. Han gillar plastblommor. Han har fyllt hela jävla hytten med plastblommor.



Det är en störd fan. Förra gången jag kom ombord så hade han satt upp fyra almanackor i hytten. Fyra st? Vem fan behöver det? På ryska dessutom? Eller förra julen då man knappt kunde öppna hyttdörren för alla jävla tomtar och granar och annat skit han satt upp. Jag kan satsa pengar på att vi får skitväder på resan norrut. Då kommer alla hans blommor att flyga runt i hytten när det börjar gunga.


Dagens citat: "Om dina svårigheter kan övervinnas, varför bekymra dig? Om de inte övervinns, varför bekymra dig?"

torsdag 11 februari 2010

Papper, papper, papper...

Vilken underbar dag!

Idag har jag suttit med papper upp över öronen. Det började som en lugn inventering av lägenheten. När jag betalade hemförsäkringen fick jag med ett papper där man skulle skriva upp vad man ägde, inköpspris och år det var köpt. Så jag började rota i det. Kom halvvägs ungefär. Insåg att jag förmodligen skulle behöva redovisa eventuella kvitton på mina saker också. Så jag gav upp skrivandet och började leta efter kvitton. Hittade dem till slut.

Men då hittade jag kvitton på allt jag lagt ner på renoveringen av lägenheten också. Det var en hel del såg jag när jag räknade ihop det. Letade på skatteverkets hemsida om hur man kan dra av det på skatten. Det faller inte under ROT avdraget för jag har gjort det själv. Men man kan få dra av det på skatten när man säljer lägenheten. Tror jag iaf. Förbannade byråkratspråk.

Fortsatte med inventeringen. Hittade mer papper att sortera och rensa ut. Gamla brev från ett annat liv känns det som och teckningar som drar fram minnen. Men det är ingen plats att spara allt. Livet går vidare och vissa saker är bara onödiga att bära med sig. Saker som ändå inte gör någon glad. Slängde det mesta men det finns ändå saker man aldrig kan bli av med.

Papperna verkar aldrig ta slut. Vem var idioten som sa att vi snart skulle leva i ett papperslöst samhälle?

Dagens citat: Den oändligt vise herr Perstein-Parkinson delar med sig av sina lärdomar.
-"Anledningen till att män lånar ut jackan till tjejer som fryser är enkel. Det gör helt enkelt jävligt ont att bli avsugen av någon som hackar tänder."

onsdag 10 februari 2010

Sovmorgon och få sova vidare

Vilken underbar dag!

Sovit länge idag. Blev väckt av min inneboendes förbannade alarm imorse. Men det är jävligt skönt att veta att man kan somna om igen. Att få ligga kvar i sängen hela dagen om man vill. Tur att det är så för ute snöar det igen. Förbannade väder. Förbannade vinter. Folk som talar om global uppvärmning är efterblivna.

Ligger i sängen, dricker kaffe och läser senaste numret av Nationell Idag. Det är inte mitt partis tidning men den är bra. Dessutom är det en nagel i ögat på etablissemanget att de kommer att få presstöd. Alltid retar man någon som en vän säger. Det är ett tillräckligt gott skäl att teckna en prenumeration om inte annat.


Dagens citat: Från en okänd hjälte.

Byråkrati är en felfri metod att omvandla energi till ingenting.

tisdag 9 februari 2010

Stress och stalkers...

Vilken underbar dag!

Det är en sån dag idag. En sån dag när man inte egentligen vill göra någonting alls. Bara ligga kvar i sängen. Låta någon annan fixa kaffe och frukost. Bara ligga kvar i sängen och njuta hela dagen. Läsa en bok och dricka kaffet. Njuta av sin ledighet.

Men så blev det inte idag. Tvätta, städa och börja packa. Laga mat och diska. Min inneboende är på jobbet idag så jag har ingen att gnälla för heller. Måste fan skaffa mig en hushållerska. Jag har ju i alla fall en som ansökt om jobbet iaf. He he...

Jag har fått en alldeles egen stalker också. En kille som tjatar för att jag inte svarade på det han skrev. Orkar inte alltid svara på vad folk skriver och tjat är det värsta jag vet. Han är som ett gammalt plåster på ryggen. Som de intrampade makaronerna under strumpan. Som en kåt hund som juckar mot ditt ben... Han är Yggr!



Dagens citat: Den där jävla John Lennon sade.

"Livet är det som händer medan du gör upp andra planer."

måndag 8 februari 2010

Snart slut på friheten...

Vilken underbar dag!

Sent i säng och upp tidigt. Snart är det slut på friheten. Snart är det dags att börja packa. Ännu en underbar katastrof som väntar runt hörnet. En helvetesresa på ett flytande dårhus. Inget fungerar, ingen vet varför och ingen bryr sig. "Vi gör så gott vi kan" säger de. Jag ler redan vid tanken på henne.
Imorgon ska det tvättas och packas. Idag ska det städas och diskas. Men det kan vänta någon timme till...

Dricker kaffe och läser tidningen. Två svenskar dödade i Afghanistan. Vad fan hade de där att göra? Kan någon ge mig ett bra exempel på hur det gynnar det svenska folket att våra soldater dör i någon annans krig?
Men å andra sidan så var de två döda i Afghanistan av egen fri vilja. De var medvetna om riskerna och får ta konsekvenserna. Jävligt korkat av dem. Men det är ändå sorgligt och tragiskt. Och fruktansvärt onödigt. Läser vidare i aftonbladet om hur alla hycklande riksdagspartier (utom vänsterpartiet) vill fortsätta skicka soldater till FNs och NATOS idiotuppdrag. Om de var de själva som skulle åka så hade det med all säkerhet låtit annorlunda.



Dagens citat: På tal om politiker så sade Mark Twain en bra sak...

"Antag att du är en idiot. Och antag att du är med i regeringen. Nej, nu upprepade jag mig."

söndag 7 februari 2010

Kaffe, skvaller och hus...

Vilken underbar dag!

Dricker kaffe nu...
Var och kikade på ett hus innan idag. Vilket ruckel. 790 000 är utgångspriset. Jag skulle inte ens ge 500 för det. Jag har ögonen på ett annat. Snyggare men dyrare. Men det kan det vara värt.

Pokern igår var trevlig. Vilken underbar kväll. En massa fyllon som man inte träffat på länge. Rätt trevligt att vakna upp dagen efter och inte vara bakfull också. Tycker synd om de stackars stockholmarna som måste köra hela vägen hem, bakfulla. Jag fick höra en massa roligt skvaller igår. Att stirra på sovande människor är sjukt och kattmat är till för katter. Du vet vem du är...

Imorgon blir det att städa och tvätta. Det är nog fan dags att skaffa sig en hushållerska på heltid. Någon som vill ha ett jobb? Uniformen ingår...



Dagens citat: När vi försöker väcka en kompis som somnat på soffan igår så svarar han.

"Det är lugnt. Jag kör i 70."

lördag 6 februari 2010

Längtan och verklighet...

Vilken underbar dag!

Dricker kaffe...

Snart är det dags att börja packa. Har fått min biljett. Det har redan gått en månad. Ut i kylan igen. Ut till is och förbannad snö. Ut till sömnbrist, fyllon och misär. Ut till mitt alldeles eget samhallprojekt. Men jag är inte bitter, nej då. Jag hatar att frysa. Jag längtar till sommaren. Jag längtar till en riktig båt. En riktig båt med normala människor och en varmare resa. Jag längtar till ett hus. Snart är det dags. Antingen det eller så säger jag upp mig, säljer jag alla mina ägodelar och drar på en livslång semester.

Idag är det poker också. Det är inte riktigt min grej. Jag är för dålig på att spela. Att satsa pengar när man inte kan vinna något är som sagt inte riktigt min grej. Men det ska bli kul att träffa lite folk.


Dagens citat: Från Leonardo da Vinci

"Mina ögon är ett hav i vilket mina drömmar är reflekterade."

fredag 5 februari 2010

Att brottas med en byrå...

Vilken underbar dag!

Insåg att jag fått löneförhöjning den här månaden. Plockade genast ut 100 timmars intjänad övertid i kontanter. De är värda 5 kronor per timme mer än de var förra månaden. Det känns bra. Var tvungen att spendera lite pengar också.

Har brottats med en byrå idag. Jag vann till slut. Kapmrad och hans IKEA kan dra åt helvete, det är jag som är kung. Det blir alltid skruvar över hur fan man än gör. Men det blev inte så illa till slut. Nya gardiner också. De var dock lättare att ha att göra med.



SÄPO ringde ett par kompisar igår. Frågade lite om vad de känner till om sina vänner. Och de ville bjuda på fika. Det är många år sedan de erbjöd mig en fika, de asen. Förtjänar inte jag också kaffe?


Dagens citat: En klassiker.

"Att tiga är guld och att tala är bly."

onsdag 3 februari 2010

Förbannade väder...

Vilken underbar dag!

Vaknade av brandlarmet imorse. Min inneboende är nu degraderad från mästerkock till en autistisk "Rainman" lookalike. Han har konstiga idéer om vad man kan äta till frukost och hur det ska tillagas. Funderade på att ge honom en omgång med brandsläckaren men var för trött. Tur att man kunde gå och lägga sig igen.

Förbannade väder. En fot snö på balkongen och kallt som ett isbjörnsarsel. Tur att man har gymmet hemma och sedan kan stanna inne resten av dagen med en kopp kaffe. Har lite att pyssla med idag. Det ska bli kul att se om det fungerar som jag vill att det ska göra.



Dagens citat: Ännu ett från min favoritfilosof.

"När du gått omkring länge ute i blåsten och plötsligt går in i någons hus och han säger: 'Du kommer precis lagom för en munsbit av något slag!', då vet du att det är en trevlig dag."

tisdag 2 februari 2010

Löften och paj...

Vilken underbar dag!

Var vaken alldeles för länge igår och steg upp alldeles för tidigt. Kaffet var slut. Brödet tog slut. Stressade iväg och slängde i mig en halv kopp av något brunfärgat blask hos Perstein-Parkinson. Kaffe kallar han det men jag är skeptisk.

Var på banken idag. Fick ett löfte om att få låna pengar till ett hus. Får låna mer än vad jag trodde. Det känns bra. Jag är kreditvärdigheten personifierad. Ska kika på ett hus till helgen. Hoppas att man har man tur och kan få det billig. Vi får väl se. Det var massor att fixa på det men det var stort och kan bli riktigt bra.

Man kanske är husägare innan det är dags för nästa törn på dårhuset.

Ska baka blåbärspaj strax. Mmmm.... Paj....

Dagens citat: Nalle Puh igen.

"Det är roligare att prata med någon som inte använder långa, svåra ord, utan korta, lätta ord, som: 'Vad sägs om lite lunch?'."

måndag 1 februari 2010

Fika, handla och mera fika...

Vilken underbar dag!

Var och fikade hos en vän idag. Vi har inte samma åsikter i alla frågor men det är väldigt roligt att lyssna på hans åsikter. Totalegoistisk kapitalist och sådär äckligt antisocialistisk men han var trots allt punkare i sin ungdom. En komplicerat rolig jävel.

Han är väldigt fördomsfull ibland på ett roligt sätt. Han vill dessutom begränsa invandringen till "trevliga" personer. Hudfärg, härkomst, religion eller om de kan/vill arbeta spelar ingen roll. Bara de är trevliga. "Otrevliga" invandrare vill han däremot kasta ut oavsett härkomst eller arbetsvilja. Det stämmer inte riktigt med hans antisocialism. Han vill gärna ha hit folk som inte kan arbeta men han vill inte betala skatt så de "trevliga" människorna kan gå på bidrag. Hur de ska försörjas är deras problem.

Hans mamma läser förresten min blogg också så jag passar på att hälsa till henne.

Jag har en dejt på Alla hjärtans dag. En söt tjej upplyste mig om det idag. Dejten är dock inte med henne. Tyvärr. Men å andra sidan så får jag återse "mitt livs kärlek"...

Dagens citat: Visdomsord från Vilhelm Moberg.

"När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, betyder det att det är du som skall ro."