tisdag 29 juni 2010

Mitt alldeles egna Nigeriabrev

Vilken underbar dag.

Idag dök det upp ett mail i min inbox. Jag blir glad när jag får post. Oftast är det reklam men idag fick jag ett ”nigeriabrev”. Mitt första! Jag blev jätteglad. 13.4 miljoner US dollars till mig! Wooohooo! Jag är rik!
Men bra saker händer aldrig mig utan anledning. Chansen att jag ärvt en massa guld av en rik neger är lika med noll så jag är rätt skeptisk. Men snäll som jag är så är det klart att jag svarar på deras mail. Jag skriver att de ska kontakta mig via sms för att visa att det inte är en bluff.

Dessutom så kommer jag att skicka ett eller två eller trettiofem mail om dagen till dem för att påminna dem om hur de ska kontakta mig. Tyvärr så har inte mitt parti en SMS-donationstjänst än så det får gå till en annan organisation som förtjänar det…

Mitt svar på deras brev…

Dear MR. SANUSI LAMIDO SANUSI

I am very concerned by your letter. To be sure that this is not false mail, can you contact me by sending a sms message to my woorkphone?
Just write "paysms patriot3" and send it to +4672456

Best Regards,

Rickard Pekkarinen
Skitidetdu street 2
395 61
Någonannanstans
Sweden
Date June 28th,2010



Dagens citat: Blir dagens bild istället. Fille flytväst i kanalen…

måndag 28 juni 2010

Vilken underbar baddag.

Vilken underbar dag.

Fick sova hela natten för en gångs skull. Vaknade dock när de började lasta vid 06. Men det gör inget. Det är ett underbart väder. Solen skiner, det är vindstilla och knappt några moln. Har fått en massa gjort redan och har ändå 2 timmar att sitta i solen och njuta innan jag börjar jobba. Vilken underbar dag.

Poolen fylldes igår men Fille flytväst badade ändå i kanalen. Det är inte riktigt normalt. Det där vattnet skulle kunna ge 35 sorters sjukdomar bara genom att man tittar på det. Tydligen finns det även bildbevis på hans idioti och förhoppningsvis kan de dyka upp här imorgon.

Eftersom både Tyskland och Argentina vann sina matcher igår så har jag lovat att vara snäll hela dagen idag...
Den förbannade eleven kommer säkert att utnyttja det och tjata med sina jävla frågor. Ibland undrar jag om de som skrivit frågorna borde sitta som lärare på en högskola eller sitta inspärrade på ett dårhus från 1800talet.


Dagens citat: Istället för att skriva "Förklara för eleven och låt honom göra det själv" så skriver skolan:

"It is the supervising officer´s/instructor´s responsibility to give the cadet instruction or information on where/by whom information or material is available for the different work task. The work task itself should, as far as possible, be completed by the cadet them self."

söndag 27 juni 2010

Safe or no safe

Vilken underbar dag.

Solen skiner, vi är framme i Lubeck vid 16 tiden och Tyskland spelar mot England idag. Vinner tyskarna så blir det nog riktigt livat. Dock är mina pengar satsade på det säkrare kortet, Argentina, som spelar ikväll också. Tror de tar hem hela VM.

Skåpet på bilden var inget Franz-Jäger precis. Repen knäckte det på rekordtid. Han är Helenas svar på Dynamit-Harry. Tydligen så hade någon klåfingrig jävel lyckats låsa det.




Bytet från skåpet investerades snabbt i godis.




Dagens citat:

"Illi robur et aes triplex circa pectus erat, qui fragilem truci commisit pelago ratem primus."

fredag 25 juni 2010

Vilken underbar midsommar

Vilken underbar dag.

Lastning i Iggesund i morse Det gick smärtfritt idag. De gör ju trots allt så gott de kan. Vi var klara och avgick strax innan lunch. Men inte förrän jag hade fått fiska upp en borttappad sko ur vattnet. Tycker att det borde vara hittelön på sånt men Chiefen blev glad iaf.

Åt min lunch på bryggan med en underbar utsikt. Först ut genom dukarsundet och sedan förbi Hudiksgrund. Det var flera sorters sill och potatis, gräddfil och gräslök, paj och lax och sallad. Och det var gott. Tror att K. fått storhetsvansinne nere i byssan.

Vädret höll i sig också. Såg stora regnmoln dra förbi längre söderut men solen höll sig kvar. Kl 17 var det dags för Captains BBQ. Invigning av det nya monstret till grill som vi tjatat till oss. Med 4 brännare, en kokplatta och en bardisk så liknar det mer ett portabelt kremaratorium än en grill. Men med över 24 man ombord nu så måste vi ha ordentliga saker säger kapten.

Tyvärr så blir det inga bilder från ikväll. Grillmästaren klargjorde det innan idag. Förmodar att att det är för att ingen ska få se honom i förkläde och att han fick ta båsen till hjälp för att hinna med att vända alla köttbitar.


Dagens citat: Från en besviken spelare efter Schweiz – Honduras match.
-”Förbannade opålitliga, ostätande klockmakarjävalar! Ett litet ynka mål kunde ni väl för fan gjort!”

torsdag 24 juni 2010

Hopplös romantiker söker billig slampa...

Vilken underbar dag.

Vilket underbart väder. Vi var färdiglastade redan innan klockan 10 idag och skulle inte avgå för än efter lunch. Har suttit och solat i två timmar medan jag väntade.

Hittade en sida med klockrena t-shirts. Har alldeles för många redan men var tvungen att beställa några till. Jobbar man extra så kan man unna sig en tröja iaf.

Angående rubriken så är det texten på min nya t-shirt. Ärlighet varar trots allt längst... Lade upp en länk till butiken med tröjorna på vänstra sidan, Dunken.se.

Dagens citat: The Boss
"Is a dream alive if it dont come true?"

onsdag 23 juni 2010

En ny lista och en radiocheck...

Vilken underbar dag.

Jag har en lista. En ganska ny lista. En lista över var man inte vill få maskinproblem. Framför en finlandsfärja står rätt högt på den listan just nu. Man kan säga att det har varit en spännande morgon...

För övrigt så svänger Helena åt babord om man ställer pitchen på noll.

Fille Flytväst är nojig idag. Hans flickvän kommer ombord och ska åka med ett par dagar. Han misstänker att vi kan säga något dumt till henne. Inte skulle väl vi göra något sånt?


Dagens citat: Att göra en radiocheck är viktigt. Det har eleven lärt sig.

Eleven: -"Bryggan, bryggan!"
Jag: - "Yes, vad vill du?"
Eleven: -"Radiocheck!"

Ett ögonblicks tystnad...

Jag: -"Du... Ta och hämta en hammare och en spik, Sedan letar du upp motorman och tar med honom fram till masten. När ni kommit dit så säger du åt honom att jag har sagt att ni ska spika fast din förhud i masten."

tisdag 22 juni 2010

En stilla tisdagsmorgon.

Vilken underbar dag.





Sitter och tittar ut över ett stilla Östersjön.Det är en stilla tisdagsmorgon innan kl 04. Kaffe kvar i koppen och allting förberett för vaktavlösningen. Fötterna är upplagda på kontrollpanelen. Radarn är nästintill tom på ekon.

Vissa dagar så är det lätt att vara nöjd med livet. Det har inte riktigt blivit som jag planerat. Planer får ibland uppdateras och man får improvisera för att det ska stämma med verkligheten. Så här i efterhand är det lätt att se vad som gått fel och vad som blivit bättre än förväntat. Ibland känns det som om en enda uttalad mening eller handling ändrar hela livets riktning. Men om man kunde ändra något så skulle jag nog inte göra det.

Men på det stora hela så får man nog vara nöjd. Mitt liv är bra och livet är bra tack vare mina val.

Visst skulle jag kunna hitta 1000 saker att klaga på men jag är för trött för att vara bitter just nu...


Dagens citat: Wilmer X!

"Jag är en enkel man med enkla krav. Vill bara sitta och luta mig lugnt tillbaks, med ett glas i min hand och en kvinna bredvid. Ett liv på rygg är min melodi."

måndag 21 juni 2010

Äntligen måndag.

Vilken underbar dag.

Jag hatar måndagar. Fast här ombord är de rätt ok. Natten mellan söndag och måndag ligger vi stilla och jag är ledig. Har jour varannan vecka men inte inatt.

Måndagen är kanske den bästa dagen ändå. Då får jag sova hela natten. Det är underbart. Det är så man orkar igenom veckan. Den där enda vilan som är längre än 6 timmar. Då klarar man en vecka till. 4 gjorda och 7 kvar.

Fick ett paket idag med lite saker jag beställt. Maskinavdelningen hade givetvis varit där med sina nyfikna fingrar. Det spelar ingen roll om det var adresserat till mig och firmanamnet stod på paketet. Det är typiskt. Det är likadant om jag beställer saker till sjukhytten. Funderar på att ge mig på deras paket nästa gång. Öppna och snoka. Bara för att jävlas...



Dagens citat: Snart är det halvtid. 28/77.

fredag 18 juni 2010

Friday, bloody friday...

Vilken underbar dag.

Eleven kör båt idag, under konstant övervakning. Det är nästan mer jobb än att köra själv. Men han försöker iaf och det är huvudsaken. Han lär sig. Sakta men säkert. Med betoning på sakta.

Han lider nog av samma syndrom som de tidigare eleverna när det gäller att lägga ut en position i sjökorten, "Tid,distans,rätt position-syndromet". Antingen så skriver de fel tid, fel distans från förra positionen eller så sätter de helt enkelt ut positionen fel. 2 rätt av 3 duger inte. Det är allt eller inget som gäller. Gör om, gör rätt.

Nu är det fredag. Äntligen helg. Vädret är kasst men imorgon ska det bli fint. Då blir det Blekingeväder säger kapten. Vi får väl se.

Dagens citat: Har lagt in Navlines på radarn och elev pillar hej vilt bland inställningarna.

Jag: -"Arkimedes och hans cirklar kan dra åt skogen. Rubbar du mina Navlines så dör DU."

torsdag 17 juni 2010

Waiting for the good times...

Vilken underbar dag.

Är för trött för det här idag. Transportstyrelsen (fd sjöfartsverket) är här för inspektion. Hittills har det gått bra.




Dagens citat: Talar med R. om väntan på att bli rik...

R. -"Den som väntar på något gott..."
Jag. -"...får ta en grogg till medan han väntar."

tisdag 15 juni 2010

"Dredging". Var ligger det?"

Vilken underbar dag.

Solen skiner och segelbåtarna håller sig undan idag. Sitter och dricker kaffe i väntan på att vi ska komma tillräckligt nära Visby för att jag ska få mottagning på telefonen. Idag har jag mindre än 8 veckor kvar. Det känns rätt bra ändå.

Ske se om man kan ta sig iland i Holmsund. Måste köpa solkräm. Nu är det fan sommar. Det ryktas om att vi ska på varv i Sverige den här gången. Vi får väl se. Hade hoppats på Fredericia den här gången också. Men blir det i Sverige så är det närmare hem iaf.

Dagens citat: Eleven kollar AIS informationen på ett annat fartyg (mudderverk) i närheten.
-"Det står att hans destination är "Dredging". Var ligger det?"

söndag 13 juni 2010

Järnbåtar och träskallar.

Vilken underbar dag.

Skitväder idag. Det blåser mer än vad det borde göra. Vindmätaren står på 16-18 meter per sekund. Vi stampar sakta sydvart i motvinden. Passerade Ölands norra udde vid middagstid.

Ett segel växer sakta vid horisonten. Det går fort. Hon borde ju flyga fram i den här vinden. Jag är inte överdrivet förtjust i segelbåtar så jag behåller min kurs och låter henne hålla undan.

Det är en bit svenskt 1600tal som vi möter. Ostindiefararen Götheborg som är på väg till Stockholm. Det är en bedrift i sig att segla ett sånt monster i den här vinden. Jag förstår inte hur master och segel håller och än mindre hur de seglat fanskapet till kina. Just den här har ju en maskin. Men värre var det förr...




Dagens citat: Angående segelbåtar...
"Förr så var det "Wodden ships & Iron men", nu är det mest järnbåtar och träskallar"

lördag 12 juni 2010

"Pimp my cabin"

Vilken underbar dag.

Är aningen utmattad efter gårdagens shoppingorgie på IKEA i Sundsvall. T. skulle ha en ny stol och Fille flytväst skulle pimpa sin hytt. Det blev mycket saker i rosa stil. Lampa, reflexer och ett paraply, allt i rosa. När han ville ta en stor rosa byrå fick vi tillslut stopp på honom...

Det blev ett kärt återseende under besöket. Antingen så är det T och Kjell som syns på bilden eller så är det den enda "Fab5" killen som var tillgänglig för att hjälpa Fille Flytväst med inredningen.



Dagens lökar är för övrigt IKEA-lökar. Det har T. bestämt och han är den ytterst ansvariga på just det området.


Dagens citat: E. försvarar sin samiska hemby...
-"Du får förstå att de flesta inavlade på IKEA är besökare norrifrån. Sundsvall är ändå hyfsat kontinentalt."

torsdag 10 juni 2010

Vilken underbar sommar.

Vilken underbar dag.

Idag skiner solen. Snart blir det poolfyllning och grillning. Poolfyllning är en svår konst att bemästra. Det krävs år av träning. Fyllningen ska vara jämt fördelad i poolen och fyllarna så att säga. Bara norrlandsvädret håller i sig. Om inte annat så blir det IKEA ikväll.

Mina träningsskor är på driven. De vanliga misstänkta kommer att utsättas för kollektiv bestraffning. En grym och ovanlig sådan. Öga för öga, sko för sko...


Veckans nautiska instrument är Blekingehornet.
Veckans maskin är axelgeneratorn. (Givetvis med ett rätt monterat filter.)

Dagens citat: T har storhetsvansinne...
-"Storleken har ingen betydelse. Det säger alla som bor i ett litet landskap."

onsdag 9 juni 2010

Brokeback boat

Vilken underbar dag.

För de av er som haft det tvivelaktiga nöjet av att äcklas till filmen "Brokeback mountain" så presenterar vi nu lite mer roat uppföljaren, Brokeback boat.

I rollerna som de två glada arbetskamraterna finner vi Fille Flytväst och Eleven. Istället för två ensamma cowboys så ser vi två vanliga, förvirrade grabbar. Varför de ens har hatt på sig eller leker knopskola kan ingen svara på. Istället för hästar så har Fille flytväst lagat punkteringen på fartygets cykel.

På denna smygtitt från filmen är de djupt koncentrerade på fördelarna med anvancerad bondage.



Dagens citat: Samtal med sjöbevakningen vid passage av fyren märketskallen...
S. -"Kan jag få namnet på er destination och senaste hamn?"
R. -"Javisst gumman. Vi kommer från Lubeck och ska till Holmsund. Var bor du själv och vart vill du resa?"

tisdag 8 juni 2010

"Ähhh... Fuck this shit."

Vilken underbar dag.

Eller kanske inte. Disigt, halvdålig sikt, kallt kaffe och träningsvärk. Sovit dåligt, ingen mottagning på telefonen och inte kunnat ta någon bra bild på eleven iförd flytväst. Kokt fisk till lunch, segelbåtar i vägen och nio veckor kvar.

Jag är förresten avundsjuk på en kanin också. Lång historia. Inga fler kommentarer.

Dagens citat: Angående hela den här dagen. "Ähhh... Fuck this shit."

måndag 7 juni 2010

Basic safety och Advanced safety

Vilken underbar dag.

För att få jobba på sjön så behövs en grundläggande säkerhetsutbildning. Eftersom det är en väldigt internationell bransch så heter det Basic safety certifikat. Det finns förstås inget som heter Advanced safety certifikat…
Vi har fått en ny elev ombord. Jag frågade honom om han lämnat in sina certifikat till kapten…

-” Jadå.” svarade han.
-”Både Basic safety och Advanced safety?” fortsatte jag att fråga.
Då blev han lite ställd.
-”Jag har bara Basic safety.” svarar han.
-”Aha, ni har kanske inte fått gå fortsättningskursen i skolan än. Det kommer nog till hösten i så fall. Men till dess så måste du alltid ha flytväst på dig så länge du är ute på däck. Sån är lagen.” säger jag.
-”Men det hade jag aldrig på min förra praktikbåt. Men det var förstås en färja. De ville väl inte skrämma upp passagerarna med folk som sprang runt i flytväst?” säger han lite osäkert.
-”Precis så är det grabben. Men det här är en lastbåt. Då gäller andra regler…”

Jag ropar på Fille Flytväst över radion att ordna fram Elev-flytvästen och han är snabbt med på noterna. Jag får bita mig i tungan för att hålla masken.

Jag bara njuter. Vissa dagar är för roliga för att vara sanna. Eleven går runt med flytväst på däck. På onsdag eller torsdag så ska vi berätta sanningen för honom. Att låta honom gå med flytväst i 8 veckor vore lite väl grymt.


Dagens citat: Efter att ha granskat källarens beställningar…
-”Hur många skruvar lösa har man om man beställer bultar för 24 000?”

söndag 6 juni 2010

Vilket underbar (national)dag.

Vilken underbar dag.


Vilket underbart väder. Sitter i en solstol på däck och njuter. Är ledig ikväll. Funderar på att dra till Travemünde. De har nån stor festival där påstod lotsen. Massor av folk, livemusik och tivoli. Vi får se.

Men nu blir det middag och sen till gymmet.


Dagens citat: Det blir ett hårt pass. Men det är en bra början. 14/77

lördag 5 juni 2010

Vilken underbar artikel

Vilken underbar dag.

Solen skiner och det är nästan vindstilla. Ölands södra grund skymtar vid horisonten.
Idag är det dags. Idag börjar T. sin träning. Han har redan börjat fuska. Att försöka manipulera en stegräknare är lågt. Riktigt lågt.

Läser tidningen. Kalmargardet är på gång nu. Hatten av för dem. Om de kan snoka reda på saker som polisen inte kan är de skarpa. Jag tror inte det är grundlösa anklagelser mot herr Hellvin heller. Han har en hel del att stå till svars för. Det kommer att bli pinsamt för vänsterpartiet när det börjar dyka upp lite bevis...

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/vansterpartist-hangs-ut%281957599%29.gm

Idag satsar jag mina pengar på Rumänien och Slovakien.

Dagens citat: Angående dagens artikel i barometern säger X:
-"Ahhh... Herr Hellvin. Jag är beredd att dö för mina åsikter, är du?"

fredag 4 juni 2010

Vilken underbar kudde.

Vilken underbar dag.


Har sovit som en kung, Vilken underbar kudde. Sparven är en hjälte. Eller snarare den blivande fru Sparv är en hjältinna. Nu är Fille flytväst här. I dag blir det en vit halvsexa och grillning. Tjoflöjt.


Dagens citat: Det ryktas att idag vinner Elfenbenskusten över Japan med 1-0. Mål i 67 minuten. God told me.

torsdag 3 juni 2010

Vilken underbar utsikt.

Vilken underbar dag.

Glider sakta söderut längs höga kusten. En underbar utsikt. Solen skiner och havet glittrar. Har fortfarande en halv kopp kaffe kvar och Wolfe tones på stereon. Vilken underbar dag. Har lite pappersarbete men annars så kan jag sitta här och njuta ett par timmar till.


Min plan för att tjäna extrapengar verkar fungera. A. hjälpte mig inatt med ett första försök. Life is good.


Det kommer nog att bli en bra sommar. Fredrik kommer idag, Fille flytväst imorgon och vi ska få ett par elever till nästa vecka. Det ska bli kul.

I källaren är det den vanliga cirkusen. Jag vill ha en riktig båt...


Dagens citat: Delvis jag...
-"Den friske har tusen önskningar, den sjuka har bara influensa."

onsdag 2 juni 2010

Vilken underbar idé

Vilken underbar dag.

Solen skiner men det är fan inte mer än 10 grader ute. Förbannade Lapphelvete. Vad hjälper det att solen är uppe på nätterna när det ändå blåser kallt?

Nu har bolaget bestämt vilken logga det ska vara på våra arbetskläder så nu ska det beställas. Chansen att det skulle kunna vara vinterkläder vi får är väl minimal. Att gå ut och jobba till vintern i minus 20 grader med en ny sommarjacka på sig låter väl kul?


Dagens citat: R. filosoferar om hur man ska bli ekonomiskt oberoende. En del idéer är bra och andra kräver nog lite mer utvecklande...
-”Det är en hård värld. Det gäller att lura eller att luras.”