söndag 21 mars 2010

Jävla latmaskar!

Vilken underbar dag.

Vi fastnade i isen imorse. igen. Det krävs en del för att bryta en 26 meter bred ränna. Det underlättar om man är på rätt plats också. En plats där isen inte är så tjock. Vi fick instruktioner av Ymer angående våran rutt genom isen. Vi styrde rakt på waypointen vi fått av dem. För avviker man från kursen så kan man inte räkna med hjälp från isbrytarna. Vi är enda fartyget på väg sydost från det här hållet så vi kan inte räkna med några öppna spår.

Vi fastnade lite drygt 20 mil nordväst om Finngrundet. Isbrytaren Ymer ligger (stilla) 30 mil bort. De ser förmodligen oss på sin AIS. De ser våran fart minska och hur vi tillslut stannar. Vi försöker backa och köra framåt igen ett par gånger. Fortfarande stopp. Vi kontaktar Ymer över radion. "Försök backa och köra fram." svarar de. Bra tips! Jävla genier. Tror de att det är första gången vi fastnar? "Vi ska kolla vem som har tid att komma och hjälpa er" säger de också. Ymer ligger still 30 mil bort och Tor Viking ungefär 35 mil bort. De ligger stilla. Ingen annan än vi har ropat efter assistans. Hmmm... Har tid?

Efter nästan en timme ropar Ymer upp oss igen. "Tor viking kommer och hjälper er." säger de. Vad fan har de gjort i en hel timme? Druckit kaffe? De kunde startat och satt fart mot oss när de såg att vi stannade. Det är säkert inte lätt att köra isbrytare. Det förstår jag. Men de kanske skulle byta jobb då. De annonserar på Arbetsförmedlingen efter städare...


Dagens citat: Ymer svarade på frågan om våran rutt söderut...
"Det blir en behaglig resa för er."

2 kommentarer:

  1. Jisses, va ni fastnar i isen hela tiden!

    SvaraRadera
  2. Fridtjof Nansen med Fram fastfrusen i drivisen i ca. 3 år. Tappa inte tålamodet!

    SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.