onsdag 31 mars 2010

5 dagar kvar...

Vilken underbar dag.

Är i det frusna helvetet igen. Imorse såg vi knappt förmasten i dimman. ”Akta er för isflak mellan waypoint 1 och 2. Isen rör sig lite. Sikten kan nog också vara lite nedsatt” sa isbrytaren.

No shit? Det var förresten inga isflak mellan 1 och 2. De kom däremot både före och efter. Stora och tjocka. ”Titanic-Tom” fick ett halvt streck på scoreboarden för en dålig bortförklaring.
Hade vi fastnat där så hade vi fått ligga kvar tills det blir vår på riktigt.

Nu har jag bara 5 dagar kvar. Underbart. Har fått min biljett hem. Så nu väntar jag bara på att vi ska fastna i isen så jag missar tåget. Om jag lyckas hinna med det så ställer säkert SJ till med något jävelskap. Så är det alltid.


Dagens citat: Bill och Bull spekulerar:
Bill: ”Frågan är hur isen kan röra sig så mycket när isbrytarna ligger stilla?”
Bull: ”Frågan är snarare hur isbrytarna kan ligga stilla när isen rör sig så mycket?”

måndag 29 mars 2010

Vilken underbar måndag.

Vilken underbar dag.

Vilken underbar måndag. Det är det vanliga kaoset. Vi skulle gått vid 14 men kom inte iväg för än 1530. Stuveriet verkade inte ha så bråttom idag.
Allt är som vanligt.
Jag fick dessutom börja en timme tidigare för "Titanic-Tom" ville iland och handla.
Allt är som vanligt.
Vi har beställt nya gasflaskor till sjukhytten. Beställde 4 och fick 2. Med fel koppling dessutom.
Allt är som vanligt men jag är utvilad i alla fall...

Min kamrat F. ska gifta sig. Jag är glad för hans skull. Själv så har jag slutat att tro på sånt där. Har varit förlovad två gånger. Första gången var för att jag var kär och tillfälligt sinnesförvirrad. Andra gången köpte jag en ring för att slippa undan tjat. Det skrevs till och med ett kontrakt på det. Behöver jag nämna att det inte fungerat någon av gångerna?

Dagens citat: "Ju mer fördärvad staten är desto fler är lagarna."

söndag 28 mars 2010

Äntligen sömn...

Vilken underbar dag.

Ikväll kommer vi in till Lubeck och ska inte börja lossa för än imorgon. Det betyder att jag får sova. Länge och förhoppningsvis ostört. För första gången på 6 veckor kan jag sova mer än 7 timmar i sträck. Det ska bli underbart...

Har skrivit en "att göra"lista tills jag kommer hem. Det känns som jag har tusen saker planerade just nu. När fan ska man hinna ha semester?


Dagens citat: "Åldern har egentligen ingen betydelse om man inte råkar vara en ost."

fredag 26 mars 2010

Trött...

Vilken underbar dag.

Är trött. Bara 9 dagar kvar. Funderar på något practical joke som man kan köra den 1:a april. Något tips?

Dagens citat: "Om du inte har något att göra, gör det inte här."

onsdag 24 mars 2010

Fattigdom och elände...

Vilken underbar dag.

Imorgon så kommer lönen. Har redan gjort slut på en stor del av den. Lämnade in min deklaration på skatteverkets hemsida också. Nästan 9000 i kvarskatt. Det suger. Jag blir så trött på detta förbannade tjuvsamhälle. Dags att börja söka lite utländska båtar istället och gömma pengarna på Cayman Islands.

Men man får väl se det positivt. Jag hade räknat med ca 13000, så 9 är ju rätt bra ändå. Fick ett erbjudande om ett nytt jobb idag. Det var på en färja i närfart så jag fick tyvärr tacka nej till det. Jag måste ut längre.


Dagens citat:"Lyckliga människor räknar inte flyende minuter."

måndag 22 mars 2010

Gnäll, gnäll, gnäll...

Vilken *censur* dag.

Du får inte... Gnäll, gnäll, gnäll. Det går inte... Gnäll, gnäll, gnäll. Man kan inte... Gnäll, gnäll, gnäll. Internet är inte rätt ställe att... Gnäll, gnäll, gnäll. Jag förstår inte... Gnäll, gnäll, gnäll. Inser du inte att... Gnäll, gnäll, gnäll. Det är inte tillåtet att... Gnäll, gnäll, gnäll. Jag har ju sagt tusen gånger...Gnäll, gnäll, gnäll.


*censur*

Dagens citat: Om man bara inte pratar om problem så syns de inte så mycket. *censur*

söndag 21 mars 2010

Jävla latmaskar!

Vilken underbar dag.

Vi fastnade i isen imorse. igen. Det krävs en del för att bryta en 26 meter bred ränna. Det underlättar om man är på rätt plats också. En plats där isen inte är så tjock. Vi fick instruktioner av Ymer angående våran rutt genom isen. Vi styrde rakt på waypointen vi fått av dem. För avviker man från kursen så kan man inte räkna med hjälp från isbrytarna. Vi är enda fartyget på väg sydost från det här hållet så vi kan inte räkna med några öppna spår.

Vi fastnade lite drygt 20 mil nordväst om Finngrundet. Isbrytaren Ymer ligger (stilla) 30 mil bort. De ser förmodligen oss på sin AIS. De ser våran fart minska och hur vi tillslut stannar. Vi försöker backa och köra framåt igen ett par gånger. Fortfarande stopp. Vi kontaktar Ymer över radion. "Försök backa och köra fram." svarar de. Bra tips! Jävla genier. Tror de att det är första gången vi fastnar? "Vi ska kolla vem som har tid att komma och hjälpa er" säger de också. Ymer ligger still 30 mil bort och Tor Viking ungefär 35 mil bort. De ligger stilla. Ingen annan än vi har ropat efter assistans. Hmmm... Har tid?

Efter nästan en timme ropar Ymer upp oss igen. "Tor viking kommer och hjälper er." säger de. Vad fan har de gjort i en hel timme? Druckit kaffe? De kunde startat och satt fart mot oss när de såg att vi stannade. Det är säkert inte lätt att köra isbrytare. Det förstår jag. Men de kanske skulle byta jobb då. De annonserar på Arbetsförmedlingen efter städare...


Dagens citat: Ymer svarade på frågan om våran rutt söderut...
"Det blir en behaglig resa för er."

lördag 20 mars 2010

Tre amigos...

Vilken underbar dag.

Solen skiner och isen ligger tät. De tre amigos styr på bryggan. Jag bara väntar på att de ska köra fast.



Vi är på väg in till Iggesund. Förhoppningsvis så ligger det ett par paket och väntar på mig. Har beställt nya saker till sjukhytten. De skulle kommit i januari...


Dagens citat: "Lär av andras misstag för du kan inte leva tillräckligt länge för att själv hinna begå dem alla."

fredag 19 mars 2010

Ibland har man tur...

Vilken underbar dag.

Ibland måste man tur. Inatt hade vi det. Kryssade mellan isflaken. Gjorde nästan 16 knop hela vakten. Kom fram till Husum flera timmar tidigare än planerat. Snart är vi färdiglastade och ska gå. Det blir Sundsvall som nästa hamn och vi kommer att vara där tidigare än planerat om inte "Titanic-Tom" lyckas hitta det enda isflaket på den här delen av bottehavet igen.

Men även om vi kommer fram tidigt så spelar det inte någon roll. De börjar inte lasta för än kl 07 imorgon iaf. Det känns som man stressar för att få vänta. Som vanligt. Nästa vecka kanske vi kan vara tillbaka i schemat igen. Hoppas kan man ju.



Dagens citat: "Tar du rodret, fröken Bäver?"

torsdag 18 mars 2010

Det är en sån dag idag...

Vilken underbar dag.

Spenderade hundvakten på bryggan. Sittandes med en kopp kaffe och stirrar ut i mörkret. Vi flög fram i Bornholmsgattet i över 17 knop. Underbart. Ekona på radarn som lyser svagt grönt. Inget direkt ivägen utan man kan låta tankarna vandra.

Ibland är allt så enkelt. Man är glad för så lite. Att bara få sitta i ensamhet med en kopp kaffe. Lyssnar på Creedence Clearwater Revival. Det är en låt som fastnat. Jag vet inte varför men så känns det just nu bara. Looking for a reason.

"I'm looking for a reason to stay.
I'm all wound up and tied in knots today.
I'm looking for a reason not to go.
When the morning comes, I'll be on my way.

Every night I ask myself again
Just what it was that made our dream begin.
It seemed like a good idea way back then.
But I'm wondering now what daydream took me in.

Yesterday I tried once more to find
A way to share the trouble on my mind.
It seems like you turn away every time.
I used to like it here, I can't remember why."


Hittade en bild på datorn. En bild från en semester i Frankrike för massor av år sedan. Jag gillar den.



Dagens citat: "Det är svårt finna lycka inom sig,men omöjligt att finna den någon annanstans."

onsdag 17 mars 2010

Another day has gone...

Vilken underbar dag.

Ännu en dag har gått. Ännu ett streck i almanackan. Ännu en underbar 12timmars arbetsdag på dårhuset. Allting blir så inrutat. Jobba, sova äta, jobba, äta, sova.
Det är alltid en omställning att komma hem sen. Till en total avsaknad av rutiner. Sova så länge man vill, äta när man är hungrig, och bara mysa runt hela dagen med en stor kopp kaffe. Från mer än 70 timmars arbetstid i veckan till 0. Underbart och hemskt.

Fast den här ledigheten har jag nog mera saker inplanerade än vanligt. Jobbrelaterade saker. Minst en vecka kommer att försvinna på det. Men jag är inte bitter. Det kan nog bli roligt.


Dagens citat: På tal om ingenting så utbrister Fille Flytväst: "Ditt bittra hanluder!"

måndag 15 mars 2010

Rundgång...

Vilken underbar dag!

Vi var på väg ner mot södra kvarken tidigare idag. Navigerades efter de waypoints vi fått från Ice Info. I området söder om oss och nere i ålands hav finns tre isbrytare. Ymer, Vidar viking och Tor viking. Vi ringer till Ymer för att få nya waypoints. De har inte tid att hjälpa oss, inga nya instruktioner, prata med Vidar viking svarar de. Vi ropar på Vidar viking som säger att det är Ymers waypoints som gäller och att vi inte ska avvika från dem. De måste dessutom hjälpa en annan båt. Vi når den sista waypointen och girar söderut ner mot fyren märketskallen. Vi letar oss vidare på egen hand. Isen är tjock och det går väldigt sakta. Vi letar efter råkar och sprickor. Efter en stund så ropar vi upp Tor viking som frågar om vi inte fått de nya waypointsen från Vidar viking...

Moment jävla 22. Hur fan ska man kunna bedriva sjöfart när alla isbrytare och is informationstjänsten håller på som en jävla cirkus? Jag börjar undra om de inte vill hjälpa oss. Isbrytarna bemannas numera av ett konkurrerande rederi istället för värnpliktiga som det var förr.


Dagens visdomsord: Angående äktenskapet...
"En kvinna gifter sig med en man i tron att han kan förändras även om det inte blir så. En man gifter sig med en kvinna i tron att hon inte kommer att förändras även om hon gör det."

söndag 14 mars 2010

Längtan och verklighet...

Vilken underbar dag.

Vilken underbar morgon det var. Kryssa mellan drivande isflak, snöstormen som reducerar sikten till nära noll och vindbyar på uppåt 20 meter per sekund. Ropar man på "Ice Info" och frågar om den mest isfria vägen till Holmsund så har de inga tips att ge. Helt jävla underbart. Det går inte att bedriva anständig sjöfart på vintern. Drömmer mig bort. Hoppas att man kommer iväg härifrån snart. Iväg till sydligare farvatten. Till isfria vatten och värmen.

Men verkligheten hinner ikapp mig. Det snöar fortfarande och nya isflak dyker upp som ekon på radarn. Förbannade väder.

Vi passerade Sundsvall vid 3tiden imorse och var framme i Holmsund strax efter 12 idag. Resan blev 55 mil längre den här gången för att vi var tvungna att undvika den tjockaste isen. Det blir bara lastning i Holmsund och Husum den här resan också. Det kommer att ta ett tag att komma ikapp schemat igen. Vi ligger fortfarande 4 dagar efter...


Dagens citat: "Det finns två sorters kvinnor. De som alltid pratar och de som aldrig håller tyst."

lördag 13 mars 2010

Hon visar musen för 20 spänn...

Vilken underbar dag.

Jag är så trött på det här samhallprojektet just nu. Så trött att jag kan spy. Jag måste ha något annat. Helena har varit kvinnan i mitt liv tillräckligt länge. Hon har varit min fotboja och min flytväst. Ibland håller jobbet mig vid ytan och ibland drar hon ner mig i djupet. Ibland har det varit roligt, ibland dödstrist och ibland alldeles underbart.


Min nya matros är bra. Hon pratar inte lika mycket som min förra. Dessutom så visar hon musen för 20 spänn. Till och med när hon är nykter. Jag fick passa på att ta en bild också.




Dagens citat: Utgår till förmån för dagens okända tvillingpar.
Quasimodo och herr Högström. Vem är vem?

torsdag 11 mars 2010

Halva tiden avtjänad...

Vilken underbar dag.

Idag är det halvtid. 25 dagar avtjänade. 25 streck dragna i almanackan. Man kan nästan ana ljuset i slutet av tunneln.

Nu borde det bara vara 24 dagar kvar om allt går som det ska. 192 ordinarie arbetstimmar plus omkring 40 timmars övertid. Men är det något som är säkert i den här branschen så är det att inget är säkert. Inte ens när väskan är packad, hytten är städad och du står med biljetten i handen är det säkert. Inte ens när du sitter på tåget eller planet kan du vara säker på att komma hem. Hem till fattigdom, misär och elände.Men jag är minsann inte bitter..

Har sökt ett par nya jobb idag. Har nog inte skickat en seriös ansökan på 10 år. Eller någonsin ens varit på en anställningsintervju. Började jobba på kvällar och helger i ett gatukök när jag var 15, på sjön så fort jag slutat gymnasiet. Gjorde lumpen och sedan tillbaka till sjön. Sommarjobbade medan jag gick pluggade på högskolan. Måste nog skriva om och uppdatera mitt CV lite.


Dagens citat: "Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas."

onsdag 10 mars 2010

No bananas today...

Vilken underbar dag!

Nu är vi förbi den fasta isen för den här gången. Solen skiner och det blåser en västlig kuling. Vinden ger oss lite slagsida och den kommer att hålla i sig. Vi är i höjd med Sandhamn på väg söderut. Med lite tur är vi framme i Tyskland imorgon kväll vid 20tiden.

Dricker kaffe och lyssnar på Saga. Jag ska nog vara ombord på 1:a april. Sitter och funderar lite på vad man kan hitta på. Det ska bli roligt. Det finns en del klassiska exempel på vad vi gjort här ombord.

Sagt åt elever att den ena styrmannen är halvt döv så de måste skrika åt honom när de pratar. Det var jävligt roligt att se dem gå en säkerhetsrunda på däck. "Det här är livflotten" säger styrmannen. "Jaha" skriker eleven tillbaka, osv...
Överstyrmans shorts som hissats upp i förmasten, Överfallslarm som placerats så de tjuter när dörrar öppnats, Senap i ballerinakexen... Det är en lång lista.


Dagens citat: Efter ett långt och allvarligt samtal inatt så kom vi fram till att "Bananas are for captains and monkeys."

tisdag 9 mars 2010

En annorlunda apnäve...

Vilken underbar dag.

Idag blir det bara en bild. Inget mer. Inga kommentarer.

måndag 8 mars 2010

Att skaffa sig nya laster...

Vilken underbar dag.

Det är en sån dag idag. Omotiverad, uttråkad, trött och grinig. Har kommit fram till att jag nog har en del laster kvar. Jag har försökt ge upp en del men skaffat mig nya istället.

Enda ljuspunkten är att vi är framme i Holmsund utan att ha fastnat i isen och att man har mottagning på telefonen.

Fille flytväst kommer idag också. Det ska bli kul. Det är en rolig jävel. En del människor får gå hem idag, andra inte. En del kommer inte hit och andra får komma istället. Sånt är livet i den här branschen


Dagens citat: På tal om ingenting så utbrister min kamrat F. ”Ditt oduschade, franska pissluder.”

söndag 7 mars 2010

Happy ship...

Vilken underbar dag.

Solen skiner, himmelen är klarblå och och isen får hela fartyget att vibrera. Farten minskar men än har vi inte fastnat i alla fall. Vi passerade Gotska Sandön strax före lunch. Det första isbältet är tunt. 10-25 centimeter bara. Det blir värre längre norrut. Hoppas att kunna passera Ålands hav utan att fastna.


Idag så är det 107 dagar. Bara så ni vet.


Dagens citat utgår till förmån för dagens practical joke. Då elevens toalett var trasig så valde våra kära maskinare att ställa in en "kattlåda" åt honom istället.

lördag 6 mars 2010

25 flaskor vatten?

Vilken underbar dag.

Jorden täcks till mer än 70 procent av vatten. Här ombord är vi omgivna av vatten större delen av tiden. Oftast så har vi det på utsidan av fartyget. Sålänge det är så är allt bra. Men ändå måste vi ibland beställa vatten. Det är då det går fel...

Min avlösare har fått för sig att vi behövde nya ögondusch flaskor. Jag har varit här i snart 2 år och sedan jag började så har det nog använts 2 st. Det logiska borde då vara att beställa det man förmodar ska gå åt. Det är ju ingen rykande åtgång på dem precis. De är för nödsituationer och inget annat. Han beställer således 25 st. 25 jävla st. Hur fan tänker han? Eller tänker han inte alls? 13000 spänn att förklara bort för kontoret. Hmmm....

Någon som behöver en flaska?



Dagens citat: "Tre år för att lära ett yrke, tre dar för att förfalla i slöhet."

fredag 5 mars 2010

Vilken underbar dag.

Vilken underbar dag.

Solen skiner, sikten är god, fiskebåtarna håller sig undan och vi har typiskt nog en stor jävla bulkbåt som blockerar vår babordsgir. Han ska också gira babord men verkar vilja dra ut på det till sista minuten. Säkert en förbannad, "my captain told me to hold this course", filipinare. Vi är på väg ner kadetrännan. Det är trafiksepareringen mellan Gedser och Rostock.

Här brukar vara en del trafik men idag verkar det rätt lugnt. Än så länge i alla fall. Bulkbåten girar till slut och vi drar snabbt ifrån honom. Fan vad skönt det är att köra istället för att sitta fast i den där jävla isen.

Eftersom jag gillar sommaren bättre än vintern så blir det en bild från förra året istället för idag. Tagen en tidig morgon i juni.




Dagens citat: "Det passar som fisken i handsken."

torsdag 4 mars 2010

Fortfarande kung...

Vilken underbar dag.

Körde slalom imorse mellan sprickor i isen. I snöstorm. Tror att jag sagt det förr men ifall någon missat det så säger jag det igen. Förbannade vinter. Förbannade, helvetes, jävla vinter.

Vi passerar i höjd med Stockholm nu, på väg söderut. Isen är tunn och sikten är kass. Lyssnar på Bound for glory och dricker kaffe. Ska ta lots utanför Travemünde imorgon kväll. Lossa/lasta och gå så fort som möjligt. Enligt schemat ska vi vara i Holmsund på tisdag och med vår vanliga tur så fastnar vi i isen utanför.

Jag är förresten fortfarande kung på scoreboard tavlan.
4-3-3.

Vill passa på att hälsa till stuveriet i Husum då folk där tydligen läser min blogg.


Dagens citat: "It aint over until the fat man swings."

onsdag 3 mars 2010

Vägen till frihet...

Vilken underbar dag.

Vägen till frihet ligger frusen. Två dygn i isen nu. Ymer försöker hjälpa oss ut till öppnare vatten. Det tar sin tid. Vi har fått ett nytt schema också. Det blir Lubeck på lördag morgon. Nästa vecka så ska vi bara gå till Holmsund och Husum. Förhoppningsvis är isen tunnare där. Men med vår vanliga tur så är det nog samma som här eller värre.

Vi får med all säkerhet en underbar jävla vecka. En vecka med stress, förseningar, is, minusgrader och den vanliga cirkusen. Blev "erbjuden" att representera företaget på sjöbefälsskolans branchdagar i april. Men något extra betalt skulle man inte få.

He he... Det hade varit kul att tacka ja och gå dit och ge dem vad de betalar för. Stå och hänga bakom bordet i slitna jeans och en svettig T-shirt. Förklara för sistaårs eleverna hur det stryks i beställningslistor, hur vinterkläder inte kommer, hur avmönstrings resor "inte kan bokas" utan man får lägga ut för dem själv.



Dagens citat: av Oscar Wilde. "En åsikt är inte nödvändigtvis riktig bara för att någon är villig att dö för den."

tisdag 2 mars 2010

Städning och väntan...

Vilken underbar dag.

Sitter fortfarande fast i isen. Av 15 dagar jag varit ombord så har vi legat stilla i 4 dygn. Det är fan illa. Förbannade vinter och förbannade is. Det här är inget klimat för anständig sjöfart. Varför stänger de inte bara Sundsvalls hamn? Framför oss så ligger det tre fartyg till och väntar på hjälp. Ymer ligger till kaj, bunkrar och byter folk. I eftermiddag så får vi kanske hjälp. Mitt tips är fortfarande att vi är framme i Lubeck på torsdag kväll. För att hålla räkningen på vem som fastnat i isen så har vi upprättat en poängtavla.



Ute på däck skottas det snö och på bryggan så städas det idag. Städas och gnälls. Det gnälls om smuts, RUT avdraget och SJ. Men han är ju glad iaf. Här poserar han med sin trogna damsugare.



Dagens citat: Med tanke på de andra latinska citaten de senaste dagarna så får ni ett till: "Quidquid latine dictum sit, altum videtur"

måndag 1 mars 2010

Två i samma hål och en burk vaselin

Vilken underbar dag.

Kom in i Sundsvall i morse med Ymers hjälp. Eller trots deras hjälp kanske man ska säga. Det tog 10 timmar. Har lastat och gått igen. Stuveriet gillar tydligen inte att vi står och tittar på hur de lastar. De säger att de kan råka köra på oss. Men vi måste ju stå där och ha koll på dem. Om vi inte gör de så kör de sönder lasten och säger inte ett ljud om det sen. Då blir det vi som får betala. Förbannade sexfingerfolk.

Nu ligger vi fast i isen och väntar på isbrytaren igen. De är inte så glada på oss just nu. Vi är lite bredare än dem. Det gillar de inte. När de bryter is åt oss så fastnar vi ändå. Vi lär få sitta här ett tag. Min gissning är att vi är i Lubeck på torsdag eftermiddag.

Lägger upp en gammal bild idag. Dagens rubrik syftar på den och inget annat. Tagen på varvet i Fredricia. Båsen och en matros har bytt packning under luckan till styrmaskin. De smörjer in den nya med vaselin.




Dagens citat: Laborare omnia vincit