torsdag 16 augusti 2012

En krååkas vingslag


Under onsdagen den 15:e Augusti så besökte sju medlemmar från Svenskarnas parti från Kalmar och Nybro en teaterföreställning uppförd av Madesjö hembygdsförening. Förställningen heter ”En krååkas vingslag” och handlar om de lokala hjältarna vid namn Sven Håkansson Krååk och prästen Petrus Magni som kämpade mot de invaderande danskarna 1612. 

Att hålla den lokala historien levande genom den här typen av skådespel är både roligt och viktigt. De frivilliga skådespelarna gjorde en strålande insats och det märktes inte minst på alla skratt och applåder.

Den tappre Sven Krååk samlar Madesjöbönderna till motstånd och lurar slutligen danskarna i en fälla.


Danskarna försöker i sin tur fånga den sturska prästen och deras spion klär ut sig till en fågelskrämma för att försöka hitta hans gömställe. Föreställningen avslutas med slaget vid Jutebackarna där Madesjös bönder under Krååks ledning besegrar de danska soldaterna utsända från det ockuperade Kalmar slott. Endast 2 danskar kommer undan, de övriga slås ihjäl på slagfältet eller hängs i en av de stora ekarna.
Kvällen avslutades med ett besök vid minnesstenen över slaget som är belägen endast några hundra meter från platsen där föreställningen utspelade sig.

I Madesjö finns även Sveriges längsta hembygdsmuseum som verkligen är värt ett besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna om ni vill.