onsdag 13 oktober 2010

Att dö i någon annans krig?

Vilken underbar dag.

Läste nyss en debattartikel i DN med rubriken: ”Därför måste svensk trupp stanna i norra Afghanistan”. Artikelförfattaren är Robert Egnell, fil dr, lektor i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Han räknar upp 5 strategiska och taktiska skäl till varför svensk trupp måste stanna kvar. Fyra av skälen är rent militära men ett av dem är politiskt. De fyra militära skälen kan jag köpa. Rent taktiskt vore det vansinne att dra ut trupperna medan fienden är kvar.

Men det politiska skälet som Egnell anger håller jag fan inte med om och därmed faller hela resonemanget med att vi ska ha svenska soldater i Afghanistan. ”Sveriges trovärdighet som internationell aktör inom fred och säkerhet. Ett av de främsta skälen till den svenska militära insatsen i Afghanistan var att vi ville uppfattas som en trovärdig aktör inom internationell säkerhet, inte minst i USA:s ögon.” skriver han.

Hela resonemanget faller därmed som sagt. Så anledningen till att Svenska soldater dör i Afghanistan är att vi vill verka ”trovärdiga”? Hur många av dagens folkvalda politiker har skickat sina barn ut i ett krig för ”trovärdighet”? För det är ett krig vi talar om, ett krig som vi inte startat och inte har någon som helst skyldighet att delta i eller att avsluta.

Svenskarnas parti kräver ett omedelbart tillbakadragande av de svenska soldaterna. Inte en droppe blod ska spillas i USAs krig och inte en enda krona av våra skattepengar ska läggas för att försvara den politik som de bedriver. Mer än 1 miljard kostade den svenska insatsen i Afghanistan förra året enligt Svenska Dagbladet och Dagens nyheter.

Mer än 1 miljard läggs på att riskera svenska soldaters liv i någon annans krig medan arbetslösheten är skyhög, våra äldre får planera sina toalettbesök och skolorna får spara in på lärartjänster. Jag hoppas att ni är nöjda med de politiker ni röstat fram…


Dagens citat: På tal om insatsen i Afghanistan...
"Ska man välja något att dö för så står inte att landet uppfattas som en trovärdig aktör inom internationell säkerhet,högt på min lista iaf."

1 kommentar:

  1. Ähhhhhh. Det skjuts för lite i det här landet. Sätt in militären i Rosengård där de kan göra någon verklig nytta istället. :)

    SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.