lördag 20 november 2010

"Den som är dum nog att låna ut pengar till ett kommunistland förtjänar en fet smäll."

Vilken underbar dag.

Hittade en artikel i DN idag. Samma artikel kan man även läsa i en rad andra tidningar med, bland annat här, här och här. Den handlar om hur kommunistdiktaturen Nordkorea är skyldig oss lite pengar. Med lite så menar jag 2,6 miljarder kronor. Det skulle enligt artikeln motsvara 274 kronor per svensk. Jag skulle vilja ha mina nu, tack.

"Den som är satt i skuld är icke fri." skrev Göran Persson för några år sedan. "Den som är dum nog att låna ut pengar till ett kommunistland förtjänar en fet smäll." skriver jag idag. Tyvärr så är det kanske inte direkt ett lån det handlar om i det här fallet, utan att Exportkreditnämnden har betalat Volvos och Atlas Copcos fakturor för bilar och borrutrustning som levererade på 70-talet.

Exportkreditnämnden (EKN), som fungerar som ett statligt kreditförsäkringsbolag för svenska exportföretag, har tagit över skulderna. Volvo och Atlas Copco har fått betalt med våra skattepengar och Nordkorea är nu skyldig, med all ränta, det svenska folket 2,6 miljarder. Pengar som vi nog aldrig kommer att få se. Vi skulle behöva ett Baltic inkasso på internationell nivå...

Man ska betala sina skulder. Det är en hederssak. Sånt gör man bara.

Dagens citat: G.P. "Den som är satt i skuld är icke fri."

4 kommentarer:

 1. Men snälla lilla vän, du är då modig som vågar ge folk smällar 40 år efter att misstaget har begåtts. Det krävs ingen större intelligens för att förstå att volvo och atlas copco räknade med att få även dessa fakturor betalda. Den som inte bara besitter ett sinne av normalintelligens utan också lite kunskap i ämnet känner till att volvo o atlas copco fick betalt för sina produkter i början. Men visst är det lätt att vara efterklok och fan va kool du är som vågar hota människor i efterhand. Patetiskt.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att det var fullkomligt idiotiskt att att lämna kredit till ett land som nordkorea. Det finns något som heter betalning före leverans, som jag själv utnyttjat i affärer med ryssland. Annars är det bättre att avstå affären.

  SvaraRadera
 3. Japp och det modigaste av allt är att våga stå för det med sitt namn. Att kommentera anonymt på internet är inte riktigt i samma klass, eller hur? Det är klart att Volvo och Atlas copco ska ha betalt men varför ska det svenska folket stå för notan? Det är dags att ändra på det systemet.

  SvaraRadera
 4. En fet smäll? Klart Ding Dong Fjong skall få skuldsanering. Sedan borde idioten Dinge dong fjongen även få en rejäl hacka i bistånd från SIDA. Han borde väl ha rätt till samma bistånd finasierade våra skattepengar som den där blåsvarta dåren Robban Mugawe, eller att skicka en massa skattepengar till Ryssland, som ju är ett rikt land, eller hur?

  SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.