måndag 22 november 2010

En död pirat är en bra pirat.

Vilken underbar dag.

Idag inleddes en rättegång i Hamburg mot 10 somaliska pirater. De riskerar att dömas till flera år i fängelse för att ha kapat ett tyskt fartyg i påskas. Förr så hängde man pirater och nu belönar man dem. Att komma från ett Somalia härjat av inbördeskrig och fattigdom till ett tyskt fängelse i några år och sedan få asyl anser jag inte vara ett straff iaf.

De somaliska piraterna har på några få år skapat en mångmiljonindustri. Genom att ta fartyg och besättningar som gisslan så kan de i många fall få ut en stor lösensumma. I flera fall så har besättningsmännen skadats eller dödats.

Bilden av pirater har romantiserats genom diverse Hollywoodfilmer där de framställs som hjältar. Verkligheten är tyvärr inte så. Det enda som stämmer är att de verkar klara sig undan sina straff.

Det blir allt vanligare att handelsfartygen har vapen ombord eller hyr in beväpnade vakter. Man gör även en ändring i ruttplaneringen för att undvika farvatten där piraterna härjar.

För hittills så har EU:s flottstyrka i Indiska oceanen, där även Sverige deltar inte lyckats få slut på deras attacker genom att gripa dem. Om de nu riskerar att "straffas" med betald mat och uppehälle i några år i ett europeiskt land så lär ju inte antalet pirater minska utan snarare tvärt om. De stater vars handelsfartyg attackeras av pirater, från Somalia eller någon annanstans, bör ha rätt att utan vidare öppna eld mot dem anser jag. En död pirat är en bra pirat.Lite relevanta artiklar.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/forsta-piratdomen-i-usa-pa-200-ar-1.1215427http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-sjorovarrattegang-efter-400-ar-1.1213583
http://www.nyhetskanalen.se/1.1915740/2010/11/22/tio_pirater_i_tyska_ratten
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8083575.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4196254
http://st.nu/lokalt/sundsvall/1.2495847-sundsvallsbo-spanade-efter-pirater-utanfor-somalia
http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1030727-piratjagarens-uppdrag-i-adenviken-ar-avslutat
http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1289854/Miljoner-i-jackpot-for-sjopirater.html
http://svt.se/2.22584/1.2226390/sjopirater_fick_200_kilo_sedlar?lid=senasteNytt_1764882
http://gd.se/nyheter/utrikes/1.2458139-pirater-kapade-tanker

10 kommentarer:

 1. Har du funderat varför de blivit pirater.
  Förut var de fiskare men efter kaos i landet (som understötts av västvärlden) så kan de inte hävda sin kust som är mkt rik på fisk. Fiskarna som med sina små båtar förut levde längstkusten har nu blivit utkonkurrerade av stora trålare från EU. Det som återstår för de före detta fiskarna och de som handlade med fisk osv blir att bli pirater för att kunna försörja sina familjer.

  länktips: http://www.sydsvenskan.se/varlden/article429524/Sa-blev-Somalias-fiskare-var-tids-pirater.html

  SvaraRadera
 2. Ja... Mmmmm... Visst... Fattigdom...
  Jag är arbetslös nu och utan a-kassa. Jag kanske borde bli pirat då med? De har för tusan alltid ett val. De har säkert 1000 möjligheter att försörja sig utan att råna förbipasserande handelsfartyg.

  SvaraRadera
 3. Självklart har man ett val. Det är bara så att valet i Somalia är å ena sidan: världens farligaste plats, där man överlever genom att ta ut varandra en åt gången med endast ytterligare en dag vid livet som belöning. Å andra sidan: det öppna somaliska vattnet, där ingen dödas, där man i utbyte mot några skällsord kommer över ett antal miljoner, där den farligaste utgången är politisk asyl.

  Vad fan hade u du valt!?
  Idiot!!!!d

  SvaraRadera
 4. Du har säkert väldigt bra insikt i hur det är att vara utan försörjning i ett fattigt uland när du kommer från ett av världens rikaste länder med bland de bästa skyddsnäten. Du svälter ju knappast ihjäl och du har tillgång til en dator bland annat. Ta och res till en by i ett u-land så kan du få lite perspektiv på livet. Dessutom så borde du lyssna på Noam Chomsky :)

  SvaraRadera
 5. Så alla Somalier lever efter principen att döda eller att dödas? Eller har absolut ingen möjlighet att göra något som helst annat än att plundra handelsfartyg? De har ett val och de måste lära sig att andra nationers handelsfartyg är något som de inte får leka med.

  Fattigdom är ingen ursäkt för att stjäla.

  SvaraRadera
 6. Endast Ryssarna som vet hur man handskas med gripna somaliska pirater = Sätt dem på drift utan bensin eller vatten.

  SvaraRadera
 7. Självfallet är inte alla somalier nära döden men om deras näring blivit stulen från dem pga piratfiske från industriländer så gör de inte fel i mina ögon när dom tar tillbaka något. Det fanns knappt pirater innan västvärlden olagligen förstörde för fiskenäringen i Somalia. I stället för att stoppa plundringen så skickar EU dit en massa stridsfartyg för att skydda den.

  Tänk själv om du var fiskare och Sverige var fattigt som fan utan skyddsnät. Sen kommer kineser eller nått med 200 fartyg och sabbar miljön och olagligt snor all fisk som är Sveriges vilket leder till att allt går åt helvete för din by och området runt, barnen får knappt käk osv. Hade du inte kunnat tänka dig att bli pirat.
  Om inte är du ett offer i mina ögon. Man måste slå tillbaka när någon slår en.

  SvaraRadera
 8. Något som du Rickard har missat är deras människosyn. Såg att åtminstonde en kommentar tog upp detta. Människor, oavsett bakgrund och klasstillhörighet etc. är inte värt ett ruttet lingon i deras ögon. Det är kanske det mest skrämmande när det gäller dessa "pirater". Alltså man kan döda, lemlästa, misshandla, stympa och så vidare utan att ens kunna känna ånger.

  SvaraRadera
 9. Nja, Gustav, riktigt så är det ju inte. Det är ju lagligt att fiska på internationellt vatten och det är det kineserna gör.

  Sen så har du ju alla de 100 000 tals somalier som lyckas ta sig till Europa för att söka asyl. Varför väljer det asyl den vägen istället för att bli pirater?

  De har fortfarande ett val att försörja sig på ett sätt där de inte ger sig på sjöfarten.

  SvaraRadera
 10. Det är klart att alla har ett val. Om så inte vore fallet, skulle t.ex. alla som inte kan livnära sig på sin sjukpenning eller annat understöd vara ute på stan och råna människor i Sverige!

  SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.