fredag 19 november 2010

Har facket spelat ut sin roll?

Har facket spelat ut sin roll?

De olika svenska fackförbunden tappar fler och fler av sina medlemmar. Dagens unga arbetare ser, med all rätt, inte fördelarna med att vara med i ett fackförbund när det inte leder till ekonomiska och politiska vinster för medlemmarna. När dessutom både medlemsavgifter och a-kassaavgifter höjs så flyr de som har det ekonomiskt svårt fackförbunden i allt snabbare takt. De senaste årens skandaler med porrklubbsbesök, stora spritinköp och hur det fifflats med lägenheter gör inte heller att medlemmarna väljer att stanna kvar.

Om fackförbunden ändå istället för att engagera sig i kostsamma politiska valrörelser till stöd för ett parti som många av deras medlemmar inte röstar på, eller delta i slösaktiga utomfackliga projekt och upprätthållandet av en jättelik maktstruktur som mer eller mindre skapar en korrumperad kultur hos fackpamparna, hade fokuserat på att företräda sina medlemmars intressen.

Men hur agerar då fackförbunden för att visa att de värnar om sina medlemmar och minsann gör något vettigt av medlemsavgifterna? Jo, det senaste genidraget från ett fackförbunds sida var Transportarbetarförbundet som skänker 300 000kr av förbundets pengar till tidskriften Expo.

Expo för även samtal med bland annat IF Metall, Byggnads och ett antal andra LO-förbund om fler generösa bidrag enligt Expos ”utbildningschef” Alexander Bengtsson. Expo är en organisation som ägnar sig åt kartläggning och åsiktsregistrering av människor som de anser vara högerextrema. Bland sina anställda har de haft flera grovt kriminella individer som dömts för bland annat mordhot och mordbränder. Det är ingenting som jag brukar förknippa med seriös journalistik.

Fackförbunden säger sig representera den svenska arbetaren men det verkar som om deras solidaritet oftast bara omfattar de med en annan bakgrund än just svensk. Fackförbundet SAC, som är ett syndikalistiskt fackförbund med väldokumenterade kopplingar till extremvänstern, organiserar bland annat illegala invandrare och använder sig av vissa fall av maffialiknande metoder för att få igenom sina krav på arbetsgivare.

Fackförbunden säger sig arbeta för högre löner för sina medlemmar men det är konstigt nog de olika förbundens ordföranden som alltid får den högsta löneförhöjningen. De sitter med miljoner i årslön och medverkar samtidigt till lönedumpning för förbundens få återstående medlemmar.
Hur mitt eget gamla fackförbund SEKO sjöfolk nu har förhandlat bort upp till 75% av jobben till sjöss på vissa rederier till förmån för låglönebesättningar är också väldigt sorgligt att se.

Så har facket då spelat ut sin roll?
Facken var bra i slutet av 1800-talet när Sverige industrialiserades och reglerna mellan arbetare och arbetsgivare gjordes upp. De gjorde de ett utmärkt jobb fram tills mitten av 1900-talet ungefär. Men nu när det finns lagar som reglerar arbetstid, barnarbete, anställningsskydd, arbetsmiljö och semester, vad ska facket då syssla med? Att dessa lagar har kommit till är till stor del tack vare fackförbunden, det kan man inte förneka, men de kan inte fortsätta leva vidare på gamla meriter. Löneförhandlingar kan skötas antingen mellan arbetsgivaren och de anställda utan fackets medverkan och i värsta fall så får staten gå in och representera de anställda.

Att dessutom fackförbunden idag lägger sig i sina medlemmars politiska engagemang vilket i många fall resulterar i uteslutning är helt åt helvete fel och att de till stor del ekonomiskt stödjer Socialdemokraterna trots att deras medlemmar i inte vill göra det är lika fel.

Facket? Fuck it! Har du inte gått ur redan så gör det nu. För så länge fackförbunden spenderar medlemmarnas pengar på miljonlöner åt cheferna, så länge de tar in papperslösa invandrare som medlemmar, så länge de inte accepterar åsiktsfriheten och så länge de aktivt arbetar mot nationalism så bör vi inte bidra med en enda krona åt deras verksamhet.

Dagens bild är från min gode vän P.Relevanta länkar:
http://www.realisten.se/2010/06/09/syndikalister-hotar-foretagare
http://www.realisten.se/2010/07/13/staten-och-lo-medverkar-till-lonedumpning
http://www.realisten.se/2008/09/08/facket-till-stod-for-illegala-invandrare
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/samarbete-ska-ge-facklig-framgang_3533467.svd
http://www.nationell.nu/2010/11/17/transport-skanker-300-000-kronor-till-expo
http://politisktinkorrekt.info/2010/10/14/fackforbund-eller-asiktspoliser-tva-aktuella-fall/comment-page-2
http://www.friatider.se/byggarbetare-rostade-sd
http://www.friatider.se/lagsta-loneokningarna-i-modern-tid
http://www.friatider.se/uteslots-efter-16-ars-medlemskap-i-facket

3 kommentarer:

 1. Jag är för föreningsfrihet och allergisk mot alla inskränkningar mot dessa föreningar som många andra nationalister pläderar för. Men i stora drag håller jag med dig i din kritik mot fackföreningsrörelsen. Alla kan se att LO-fackens ledning är korrumperad och att de knappast gör någon nytta för sina medlemmar eller för det svenska folket!

  SAC är förvisso helt åt skogen ideologiskt, men de har en idealism som är beundransvärd och förmodligen helt nödvändig om man ska arbeta för sina medlemmars intressen. Dessutom bygger deras verksamhet på att alla medlemmar är aktiva och solidariskt ställer upp för varandra i alla lägen.

  Kanske är tiden snart mogen för ett nationalistiskt fackförbund? Jag skulle ansluta mig på direkten!

  SvaraRadera
 2. Klockren text! Skön t-shirt. Var får man ta i den?

  SvaraRadera
 3. Jag var med i facket när jag var yngre, när facket och a.kassan var en och samma. När dom splittrades så såg jag ingen anledning att fortsätta vara med i facket. Och dessutom hade jag inte råd. Tror det kostade mig runt 150 kr i månaden och då jobbade jag bara ca 40%, så då valde jag att behålla dom pengarna själv istället. Sen har jag upptäckt att det funkar alldeles utmärkt att bara nämna att man ska ringa ett samtal till facket om arbetsplatsen gör fel, så vips så har problemet löst sig. Så slutsatsen blir att det oftas är helt onödigt att betala pengar till facket när det räcker med att arbetsgivaren tror att du är med i facket.

  SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.