söndag 21 november 2010

Tintin åtalas för rasism?

Vilken underbar dag.

Dagens roligaste artikel är från Aftonbladet och en liknande artikel återfinns även i GP och där man kan läsa att seriefiguren Tintin ställs inför rätta för "rasism" i Belgien. I artikeln kan man läsa hur Kongofödde Bienvenu Mbutu är arg för att svarta personer framställs i albumet som "allmänt dumma och kolsvarta afrikaner."

Att folk faktiskt är lite mörkare i Kongo och att genomsnitts IQ där ligger på 73 är kanske nyheter för honom. Givetvis är inte alla så utan GENOMSNITTET, liksom att alla svenskar inte är blåögda och genomsnälla. Svenskar har för övrigt ett genomsnitt på 101 poäng. Siffrorna är tagna från boken, IQ and the Wealth of Nations, utgiven 2002, av författarna Richard Lynn och Tatu Vanhanen. Den senare av dem är för övrigt far till Finlands statsminister. Men bara för att de har en mindre IQ så betyder det inte att de faktiskt inte kan utveckla en högstående kultur.

Jag är absolut ingen expert på afrikansk kultur och deras tekniska framsteg. Det erkänner jag glatt. Men eftersom jag är väldig intresserad av att lära mig nya saker så passar jag på att be er läsare om hjälp. Kan ni upplysa mig om någon högstående afrikansk kultur, några afrikanska genialiska uppfinningar, afrikansk byggnadskonst eller klassiska afrikanska symfonier? Har de några egna varianter av Mozart, någon Michelangelo eller DaVinci? Har de några egenhändigt konstruerade skyskrapor, några Eiffeltorn eller katedraler?

Att bygga hyddor av kobajs kräver säkert också en viss ingenjörskonst men det är kanske inget att skryta om. Har ni några exempel på hur afrikaner bidragit till mänskligheten så kan ni väl skriva en kommentar?

Även i Sverige så anmäldes Tintin för några år sedan. Det kan ni läsa om här. Om Tintin döms så kommer nästa album i serien kanske att handla om hans fängelsevistelse. Om negrer kommer att framställas som genier nog där är tveksamt.

Boken av Richard Lynn och Tatu Vanhanen kan ni köpa via Arminius eller så finns även analys av boken på svenska här.

5 kommentarer:

 1. Hehe klockrent och, vad jag tycker mig ana, en smula humor också. Eller så är jag bara lite vriden :P

  SvaraRadera
 2. Vår vän vet inte att Egypten ligger i Afrika. Han vet inte heller om vad IQ-tester innebär heller. själv har jag 147 men anser mig inte vara så mycket smartare än andra. Beviset på detta är att jag tar mig tid att kommentera så korkade inslag

  SvaraRadera
 3. Nja, jag anser inte att de som byggde pyramiderna har så mycket gemensamt med afrikander från Kongo även om de råkar ligga på samma kontinent. Angående IQ testerna så är det genomsnitts IQ för landet som de visar, enskilda individer utgör både toppar och dalar på den kurvan.

  Såååå... Istället för att diskret skryta om din IQ, kan du väl ge mig några mer konkreta exempel på deras bedrifter?

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte ge några exempel på deras bedrifter. Men de stammar som sluppit ett europeiskt missionerande verkar vara väldigt sorglösa. De lever sina liv, har hela tiden mat och vatten, dansar och roar sig varje kväll. Enligt dokumentärer jag sett verkar de isolerade afrikanska stammarna leva ett bra liv.

  Problemen kommer när de blir halvciviliserade. Då "plötsligt" drabbas de av svält och torka. Det går uppenbarligen snabbt att glömma de kunskaper som förfäderna skaffat sig (ett fenomen som även är tydligt bland oss svenskar. För till exempel, hur många av oss skulle klara en veckas strömavbrott?).

  SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.