onsdag 17 november 2010

Vad säger lagen?

Vilken underbar dag.

Hittade två intressanta och motsägelsefulla artiklar idag. Båda två handlar om det rättsliga efterspelet till två andra artiklar som publicerats på nätet. En i nättidningen Realisten.se och en på Svenska motståndsrörelsens hemsida, patriot.nu. De båda kommenterade och anmälda artiklarna kan ni läsa här och här. Eftersom folk är väldigt duktiga på att skriva kommentarer till olika artiklar på internet så kan det vara bra att veta vad som gäller.

Tydligen så är även JK lite förvirrad när det kommer till vad som gäller kommentarfunktionerna. Angående de två anmälda artiklarna kan man läsa:
(att) ”JK beslut att lägga ned förundersökningen beror på att myndigheten gör bedömningen att Realistens kommentarfunktion inte uppfyller kraven för att omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och att det därmed inte kan röra sig om yttrandefrihetsbrott.” skriver expo.
”Kommentarerna till en artikel på sajten Patriot.nu kan innebära att ansvarige utgivaren fälls för hets mot folkgrupp. JK har beslutat att åtal ska väckas.” skriver DN i sin artikel.

Hur tusan kan det skilja sig så pass mycket? Jag hoppas att även utredningen mot Patriot.nu blir nerlagd. Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112) gäller inte tjänster som skyddas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen, det vill säga om tjänsten till exempel har en registrerad ansvarig utgivare.
Yttrandefriheten är något av det bästa vi har kvar i det här landet. Dagens nyheter har en bra taktik för att motverka ”rasistiska kommentarer” till sina artiklar. Så här skriver de: ”Det betyder att vi stänger kommentarfunktionen helt på artiklar som vi erfarenhetsmässigt vet lockar fram rasistiska kommentarer. Till exempel artiklar om eller relaterade till invandring.” Det är ju ett lysande sätt att hindra folk från att säga vad de tycker.


På min blogg så är jag tyvärr tvungen att radera "olagliga" kommentarer så fort jag hittar dem så uppför er annars ändrar jag så kommentarerna blir granskade innan de läggs upp.

Dagens citat: Det är inte ofta Mr Bean talar men skådespelaren Rowan Atkinson har sagt en lysande sak om yttrandefrihet.

"Friheten att kritisera idéer – vilken idé som helst, även om de är uppriktigt hållna övertygelser – är en av de fundamentala friheterna i samhället. Och lagen som försöker säga att du kan kritisera eller förlöjliga idéer så länge de inte är religiösa idéer är sannerligen en väldigt egendomlig lag. Det visar på främjandet av idén att det bör finnas en rätt att inte bli förolämpad. Men enligt min åsikt är rätten att driva med något mycket viktigare för ett samhälle än rätten att inte bli förlöjligad, eftersom det första är frihet och det senare förtryck."

4 kommentarer:

 1. Bra sagt av Atkinson. Ha en bra kväll också ;)

  SvaraRadera
 2. Skillnaden är att Realisten.se vid tiden för den aktuella kommentaren inte förhandsgranskade kommentarerna medan patriot.nu har gjort det och därmed själva släppt in kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Aha. Men i Expos artikel tyckte jag att det stod något om att de skulle utreda om Realisten behövde någon ansvarig utgivare?

  SvaraRadera
 4. Vi har ansvarig utgivare. Som jag förstår det har de skickat ärendet vidare till radio- och tv-verket för att undersöka om vårt utgivarbevis gäller på grund av de fria kommentarerna. Det skulle i så fall även drabba exempelvis Sveriges Radio så det är nog ingen fara. En annan fråga är om vanlig åklagare ska utreda ärendet men då är det personen som skrivit inlägget som ska dömas och den personen vet ingen vem det är. Inlägget är raderat så det finns inget att gå på. Det rinner nog ut i sanden alltså.

  SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.