onsdag 29 december 2010

Att stjäla någons gudar.

Vilken underbar dag.

Hesperus är aftonstjärnan. Han var son till Aurora, gryningsgudinnan, i den grekiska mytologin. Hans bror var Eosphorus, morgonstjärnan. Båda namnen syftar på planeten Venus vilket grekerna trodde var två olika himlakroppar.

Romarna gillade det och knyckte det mesta. Skillnaden var att de kallade honom Vesper i sin mytologi. Hans bror kallade de för ljusbringaren, på latin Lucifer.

Mytologi är rätt lustigt. Jag är inte speciellt troende. Jag gick ur kyrkan för ett par år sedan. Inte för att jag slutat att tro utan för att de lät homofiler gifta sig där. Japp, så intolerant är jag. Jag kan dock inte förstå VARFÖR de vill gifta sig i ett tempel för en religion som vill stena dem i sin heliga skrift.

Men åter till mytologin. Romarna stal rakt av grekernas gudar och byte namn på dem. Allting annat behöll de. Deras släktskap med varandra, egenskaper, uppdrag och utseende. Många av myterna är väldigt detaljerade när det gäller det.

Det är lite av det som inlägget idag kommer att handla om. Att stjäla någons gudar och göra om dem.

I den nordiska mytologin så är Heimdall väktaren av Bifrost, bron till Asgård. Vid ragnarök skulle han blåsa i Gjallarhornet för att varna asarna att jättarna var i antågande. Heimdall beskrivs i alla myterna som ljus eller under namnet "Den vite asen" som han får i Snorre Sturlssons Eddan.

Just nu produceras en film om den nordiska åskguden Tor. Filmen går under namnet ”The Mighty Thor” och asaguden Heimdall kommer att spelas av en svart skådespelare, Idris Elba. Hmmmm... Någon som kan hitta ett fel? Den vite asen och Idris är kanske inte rent kompatibla begrepp.

Men visst, det är bara på film. Det är fantasi och fiction. Han är säkert en bra skådespelare. Jag tänker dock inte se filmen. Det skulle bara kännas förlöjligande att se en svart asagud. Artikeln om det i realisten väcker en del intressanta frågor. Är det ett medvetet val att ha en svart skådespelare som en vit gud? Jag skulle vilja se samma filmbolag ge ut en film där Martin Luther King spelas av en vit man eller Anne Frank spelas av svarta flicka. Undrar om det givit upphov till några protester?

Lite relevanta länkar. Realisten, Nationell.nu, Nationell.nu, Fria tider, Facebook, bojkotta Thor sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna om ni vill.