måndag 6 december 2010

Diskriminering och kvotering,

Vilken underbar dag.

Jag gillar inte diskriminering. Det är det nog ingen som gör. Det jag är mest emot är när folk diskrimineras för sin bristande fysik. Det är så fruktansvärt hemskt gjort av dem... Eller? Har de kanske några andra skäl till sina fullständigt rimliga krav än bara elakhet?

På vissa arbetsplatser så har de antagningskrav av en anledning. Det är inte för att arbetsgivarna vill vara elaka och diskriminera människor som inte lever upp till kraven utan det beror oftast på säkerhetsfrågor.

Tänk er en kirurg som är darrhänt. Skulle ni låta honom operera er? Eller skulle ni vilja åka bil med en halvblind taxichaufför? Eller skulle ni lita på att bli räddad av en brandman som fått sitt jobb tack vare att antagningskraven sänkts?

Jag hittade en artikel i Sydsvenskan idag angående just brandmän. Eller den handlar rättare sagt om brandmän, kvotering och facket...

I artikeln kan man läsa hur fackförbundet kommunal har försatt en av sina medlemmar i "karantän" i två är för att han inte gillar deras projekt där de vill inkvotera kvinnor till brandkåren. Han har en sund inställning tycker jag. Facket borde lägga sina tynande resurser på viktigare saker. Räddningstjänstens säkerhet när de rycker ut till invandrarghettona till exempel. Istället för att agera när deras medlemmar blir utsatta för stenkastning och våld på sin arbetsplats så väljer facket att arbeta för en försämrad säkerhet.

 Kvotering genom sänkta antagningskrav höjer ju inte effektiviteten precis. Personligen har jag inget emot kvinnor i brandkåren, så länge de är där på samma meriter som män. De ska klara samma krav och kunna göra samma arbete. Men när kraven sänks för att de ska släppas in så är det diskriminering. Det är diskriminering mot de män som måste göra bättre ifrån sig för att kunna få samma jobb.

Fackförbundets idiotprojekt riskerar alltså folks säkerhet. Jag har tidigare skrivit om hur facket har spelat ut sin roll och hur de inte verkar ha de svenska arbetarnas bästa i fokus. Mitt blogginlägg kan ni läsa här och även Realisten.se publicerade mitt inlägg.

I Sydsvenskans artikeln så kommenterar Håkan Ask (som blivit satt i "karantän") beslutet.
– Beslutet förvånar mig inte med tanke på de fjollor som sitter i ledningen för Kommunal. Men fotfolket har en annan syn på den fackliga kampen. Nu börjar den riktiga fighten, säger han.

Jag önskar honom lycka till.

Bilden är från min brandkurs i våras. Där fanns tyvärr inga kvinnor med.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article132027/Ask-i-karantan-under-tva-ar.html
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article124347/Facket-anmaler-Malmo-Brandkar.html
http://www.skanskan.se/article/20101204/MALMO/101209671/1062/malmo/*/brandman-kraver-starkare-8212-brandman
http://www.dn.se/nyheter/sverige/brandman-kraver-starkare-brandman-1.1221414
http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?notisID=7758
http://www.friatider.se/kritiserade-kvotering-av-kvinnliga-brandman-sattes-i-karantan
http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/11/har-facket-spelat-ut-sin-roll.html
http://www.realisten.se/2010/12/02/har-facket-spelat-ut-sin-roll
http://www.realisten.se/2008/02/19/lagre-krav-nar-kvinnor-ska-bli-brandman
http://genusnytt.wordpress.com/2010/12/04/kritiserade-feminism-sattes-i-karantan
http://genusnytt.wordpress.com/2010/12/04/feminism-i-brandkaren-kan-nu-skorda-liv/
http://www.s112.se/archives/articles/110?PHPSESSID=40e3780a4d8537f7a7ce3431f7f99a06
http://www.dagenssamhalle.se/nyheter/jaemo-trycker-pa-fler-kvinnliga-brandmaen-3414
http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2240183/brandmannens-hot-vagra-att-rokdyka
http://frihetslarson.blogspot.com/2010/12/ideologiskt-tyranni-feminism-viktigare.html
http://brandaspiranten.blogg.se/2010/december/dn-debaterar.html


Dagens citat: Det är så talande för hur fackförbunden fungerar när Håkan säger:
"– Beslutet förvånar mig inte med tanke på de fjollor som sitter i ledningen för Kommunal."

3 kommentarer:

 1. Tja Rickard! Najs blogg :)
  Idag har vissa distrikt, bl.a. lund och landskrona, beslutat att deras räddningspersonal skall bestå av hälften män och hälften kvinnor inom några år.... STORT misstag tycker jag. Hur mycket kvinnor än tränar och har sig så kommer de aldrig ha samma uthållighet och styrka som män har (tyvärr). Att vara brandman handlar ju bla om att "gå in i brinnande byggnader och rädda folket där inne" Men vad händer om en kvinnlig brandman inte orkar lyfta ut en stor, medvetslös man från en brinnande byggnad??? Det är ju människors liv vi talar om..
  Det tål att tänka på ;)
  /Alexandra Sutinen

  SvaraRadera
 2. Hej Rickard.

  Jag är en av dessa brandmän som jobbar på räddningstjänsten syd som Håkan har uttalat sej om. (Eller, rättare sagt, som tidningen har tolkat det som att han har uttalats sej om)
  När jag blev anställd, 2009, så hade kraven som de alltid hetat, nu döpts om till "riktvärden" för att, om det var nån som gjorde 34 i ställer för 35 i bänken skulle man kunna anställa denne ändå för alla andra kvaliteer var utmärkta. Tillsammans med mej var vi 5 tjejjer som blev anställda, varav Alla dessa tjejjer, utom en, som inte heller längre är kvar i organisationen, nådde dessa krav. (riktvärden) Dessutom med råge.
  Jag håller med dej om att d finns inte en möjligehet att jag sojm vältränade tjej, kan bli lika muskulös som en vältränad man. Men de kraven är varken ställda av räddningstjänsten syd eller stockholm eller göteborg. Det finns ett minimikrav, och klarar man dessa med råge så är man i alla fall fysiskt sätt en bra brandman.
  Jag är väldigt ledsen över att det uttalas såhär i tidningen via Håkan, som jag, eller någon av mina nya kollegor ALDRIG varken TRÄFFAT eller JOBBAT med, kommer med såna här idiotiska kommentarer. Ingen av oss tjejjer tycker heller att man ska sänka kraven bara för att få in kvinnor. Vi är mycket väl medvetna allihopa om att de krävs en sisådär 20 timmars tränig i veckan för att vara här. Men det är någ vi med glädje lägger ner. Sen att mina mänliga kollegor klarar sej med 3-4 timmars träning i veckan är väl bara skönt för dom. Å att behöva kommentera om vad vi tycker om att Lund ska ha en "mönsterstation" kan jag bara göra genom att säga att vi tycker att tillväga gångs sättet är väldigt märkligt, och vi är allihopa väldigt skeptisk över detta.
  Hur som helst, Så vet jag inte om ni (du) där ute tror att vi tjejjer som jobbar inom räddningstjänsten är här bara för at vi är inkvoterad. I så fall vill jag nog säga att att så är inte fallet, vi har klarat samma tester, vissa av oss bättre, än våra manliga kollegor. Jag hoppas verkligen att man nånstans kan tänka lite längre än att uppfatta Håkans kommentar som en sanning som säger att vi tjejjer saknar total muskelstyrka och kondition. Vi tjejer som är här är mycket väl medvetna om vad som krävs, och de tjejer som känner att dom itne pallar detta har faktiskt oxå lämnat jobbet. Jag vet i af att i mitt lag ligger jag i framkant med min fysiska status, å behövs de styrka och uthållighet är jag en av dom man kan använda sej av. Å likadant de flesta andra tjejjer här.
  Tråkigt att det kommer ut så himla fel till tredje man, som faktiskt är den vi är där för. Att såna idiotiska uttalanden ska få människor att börja tvivla på om vi kommer kunna hjälpa dom vid en brand eller dyligt.
  Jajja... de var allt för mej.

  SvaraRadera
 3. Carro!!
  Hur tidningarna tolkar vad Håkan säger är en sak...
  Det enda Håkan vill är att öka säkerheten i rökdykningen, gång på gång ignoreras allvarliga incidenter och de får inga påföljder! Att åtminstone ha ett test där det säkerställs att en rökdykare kan livrädda sin kollega är väl inte för mycket begärt??
  /Tony

  SvaraRadera

Kommentera gärna om ni vill.