onsdag 22 december 2010

Till salu: Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti

Vilken underbar dag.

Hittade en fejkannons på Fyndblocket. I annonsen kan man läsa "Vi är ett gäng PR-konsulter som har infiltrerat ett tidigare statsbärande parti inom den svenska arbetarrörelsen. Vi har ägnat några decennier åt att förädla produkten och nu börjar det brännas, så vi känner att det är rätt läge att sälja."

Man kanske skulle lägga ett skambud. Sverige kan behöva ett nytt arbetarparti.

Men skämt åsido. Det är en rätt allvarlig bakgrund till skämtet. Det handlar om hur en lobbyorganisation, i det här fallet Svenskt Näringsliv, har anlitat ett PR-företag med syfte att påverka Socialdemokraternas politik.

Som det ser ut i dagsläget så ställer riksdagen inte några som helst krav på de professionella lobbyister eller PR-företag som verkar i dess närhet. De behöver inte redovisa på vems uppdrag de arbetar. Det innebär i praktiken att mindre nogräknade individer kan använda pr- och lobbyfirmor för att agera i hemlighet och få ut sina budskap till politiker utan att ange vem som är avsändare.

DN gjorde en granskning i början av månaden och nästan varannan riksdagsledamot har undertecknat en motion där delar av innehållet kopierats rakt av från textmaterial som finns tillgängligt på internet. "Oftast är det yttranden eller pm från lobbyorganisationer som ordagrant hamnat i riksdagsledamöternas förslag – alltifrån några meningar, till nästan hela innehållet i en motion. Texter kopieras och väljarna har oftast ingen aning om vem som är källan." kan man läsa i artikeln.

Detta är för mig ännu ett i raden av exempel på hur korrupt demokrati i Sverige har blivit. Vi styrs av olika lobbygrupper snarare än folkviljan.Detta marionettstyre är dagens demokrati i ett nötskal. Mäktiga lobbygrupper som står i kulisserna och drar i trådarna medan våra folkvalda politiker dansar vid minsta ryck. Dags för förändring? Hjälp till att göra skillnad! Bli medlem redan idag. http://www.svenskarnasparti.se/blimedlem

Svenskarnas parti är för att införa en lagstiftning som tvingar lobbygrupper att redovisa sina uppdragsgivare och att politiker ska skriva sina egna motioner. Lite relevanta länkar:
Annonsen, Realisten, AB här, här, här och här. DN här och här och Metapedias definition av lobbygrupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna om ni vill.